EU-ministerien tavoitteena yleisnäkemys alustatyöstä ja suositus vähimmäistoimeentulosta
Vuoden viimeisen työllisyys-, sosiaalipolitiikka-, terveys- ja kuluttaja-asioiden neuvoston (TSTK) aiheina ovat muun muassa alustatyö, sosiaaliset oikeudet liittyen esimerkiksi vähimmäistoimeentuloon ja pitkäaikaishoivaan, työntekijöiden suojaaminen asbestilta sekä vammaisten henkilöiden työllistäminen.
Työllisyys- ja sosiaalipolitikkaneuvoston kokouksessa Brysselissä 8.12.2022 Suomea edustavat työministeri Tuula Haatainen sekä sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen.
Tavoitteena EU:n yhteiset säännöt alustatyölle
Euroopan komissio antoi joulukuussa 2021 ehdotuksensa alustatyötä tekevien aseman ja työolojen parantamisesta. Uusien sääntöjen tarkoituksena on muun muassa varmistaa, että alustojen kautta työskentelevät saavat heille kuuluvat oikeudet, jotka työlainsäädäntö ja muu lainsäädäntö takaavat.
”Alustatyö on rajat ylittävä ilmiö, ja siksi EU-alueen yhteiset pelisäännöt ovat tarpeen. Myös uusissa työn muodoissa on tärkeä huolehtia työtä tekevien oikeuksista ja asianmukaisista työoloista”, työministeri Haatainen korostaa.
Neuvostossa on tarkoitus hyväksyä EU:n jäsenmaiden yleisnäkemys komission ehdotuksesta alustatyödirektiiviksi. Jäsenmaiden välisissä neuvotteluissa on jo aiemmin saatu puheenjohtajavaltio Tšekin tuottama kompromissiehdotus, jota Suomi pitää tasapainoisena kokonaisuutena. Varmuutta yleisnäkemyksen saavuttamisesta ei kuitenkaan ole.
Yleisnäkemyksen saavuttamisen jälkeen neuvosto, parlamentti ja komissio neuvottelevat direktiivistä. Suomen kansallisen lainsäädännön päivitystarpeita arvioidaan sitten, kun direktiivi on hyväksytty.
Suosituksia toimeentuloturvaan, pitkäaikaishoitoon sekä varhaiskasvatukseen
Ministerien on tarkoitus hyväksyä neuvoston suositukset koskien vähimmäistoimeentuloa, varhaiskasvatustavoitteiden päivittämistä sekä kohtuuhintaisen ja laadukkaan pitkäaikaishoidon saatavuutta. Ne ovat osa Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimeenpanoa.
”Euroopan sosiaalisten oikeuksien pilarin toimeenpanon jatkaminen on tärkeää kriisien keskelläkin. Vähimmäistoimeentuloa, pitkäaikaishoitoa ja varhaiskasvatusta koskevat suositukset tukevat myös pyrkimyksiä vähentää köyhyyttä kaikkialla Euroopassa”, ministeri Sarkkinen sanoo.
Vähimmäistoimeentulosuosituksessa jäsenmaita kehotetaan varmistamaan vähimmäistuloturva kaikille sitä tarvitseville, pääsy välttämättömiin palveluihin sekä toimeentuloturvan riittävä taso viimeistään vuonna 2030. Maiden tulisi tehdä toimenpiteitä vähimmäistulojärjestelmien kattavuuden parantamiseksi ja etuuksien alikäytön vähentämiseksi sekä tarjota tukea aktiiviseen osallisuuteen.
Hoivasuosituksen tavoitteena on parantaa pitkäaikaishoivan laatua sekä pääsyä kohtuuhintaiseen korkealaatuiseen pitkäaikaishoivaan kaikille, jotka sitä tarvitsevat. Se koskee niin asumispalveluita, kotihoitoa kuin yhteisöhoitoakin.
Barcelonan varhaiskasvatuksen tavoitteilla ja niiden päivittämisellä pyritään parantamaan eurooppalaisten naisten mahdollisuutta osallistua työmarkkinoille.
Neuvostossa on myös tarkoitus hyväksyä yleisnäkemys komission ehdotuksesta direktiiviksi työntekijöiden suojelemiseksi asbestilta. Suomi kannattaa direktiivin tavoitteita ja hyväksyy puheenjohtajavaltion esittämän yleisnäkemyksen.
”Direktiiviehdotuksen raja-arvo on Suomessa jo nykyisin voimassa asbestipurkutyössä. Sen sijaan kaivostyössä raja-arvo tiukkenisi Suomessakin direktiivin muuttuessa”, sosiaali- ja terveysministeri Hanna Sarkkinen sanoo.
Sosiaali- ja terveysministeri Sarkkinen osallistuu myös neuvoston lounaalle, jossa keskustellaan väestökehityksestä ja perhepolitiikasta.
Eurooppalainen ohjausjakso ja vammaisten työllistäminen myös esillä
Neuvostossa ministerit käyvät periaatekeskustelun komission syyspaketista eli vuoden 2023 eurooppalaisesta ohjausjaksosta. Eurooppalainen ohjausjakso on vuosittainen prosessi, jolla EU koordinoi talous-, työllisyys- ja sosiaalipolitiikkaa unionin alueella. Suomi katsoo, että eurooppalainen ohjausjakso on ensisijainen väline maiden välisten erojen tasaamiseksi, työllisyyden sekä sosiaalisen koheesion edistämiseksi ja euroalueen vakauden ylläpitämiseksi. Suomi myös tukee YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden (Agenda 2030) parempaa huomioimista osana eurooppalaista ohjausjaksoa.
Ministerit hyväksyvät myös neuvoston päätelmät vammaisten henkilöiden työllistämisestä sekä sukupuolten tasa-arvosta työmarkkinoilla. Lisäksi neuvosto käy periaatekeskustelun eurooppalaisesta hoivastrategiasta.
TSTK-neuvostossa kokoontuvat työ-, sosiaali- ja terveysministerit kaikista EU:n jäsenmaista. Neuvosto kokoontuu neljästi vuodessa.
Lisätiedot:
työministerin erityisavustaja Piritta Jokelainen, p. 0295 047 353
sosiaali- ja terveysministerin erityisavustaja Jiri Sironen p. 040 450 9077
hallitusneuvos Liisa Heinonen, TEM, p. 0295 064 131
erityisasiantuntija Elli Nieminen, TEM, p. 0295 048 247
Kansainvälisten asiain johtaja Pasi Korhonen, STM, p. 0295 163 175
Sähköpostiosoitteet muotoa [email protected]