Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Vård snabbare och bättre tillgång till tjänster

Social- och hälsovårdsministeriet
16.8.2021 11.00 | Publicerad på svenska 16.8.2021 kl. 11.43
Pressmeddelande
Potilas ja lääkäri

Vid presskonferensen om programmet Framtidens social- och hälsocentral berättade familje- och omsorgsminister Krista Kiuru hur tjänsterna inom primärvården utvecklas under de närmaste åren.

Syftet med programmet Framtidens social- och hälsocentral är att stödja välfärdsområdena när de förbereder de nya social- och hälsocentralerna, så att människor kan få alla de tjänster som de behöver snabbare är förut.

I och med att de nya social- och hälsovårdslagarna träder i kraft från ingången av 2023 är det välfärdsområdena som ansvarar för social- och hälsovården och räddningsväsendet.

Statsunderstöd ska påskynda utvecklingen

Från och med i dag den 16 augusti utlyses kompletterande statsunderstöd till välfärdsområdena för de statsunderstödsprojekt som beviljades understöd år 2020. Syftet med understöden är att komplettera, utvidga och fortsätta med de pågående projekthelheterna enligt läget i de olika välfärdsområdena. 

Vid den kompletterande utlysningen prioriterar man de åtgärder som främjar tillgången till tjänster inom primärvård, socialvård, mentalvård och multiprofessionell rehabilitering. Målet för alla projekt bör vara att förbättra tillgången till vård och att ta i bruk psykosociala behandlingar för alla åldrar.

Välfärdsområdena ska planera verksamhetsmodellerna, närserviceställena, de elektroniska tjänsterna och de tjänster som eventuellt centraliseras inom välfärdsområdet för att motsvara befolkningens behov, så att tillgången till tjänsterna på basnivån och deras tillgänglighet säkerställs.

Mer information:

Eila Mäkipää, statssekreterare, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected], tfn 0295163632
Taina Mäntyranta, direktör, social- och hälsovårdsministeriet, [email protected], tfn 0295163 692

Tillbaka till toppen