Hyppää sisältöön
Media

Hoitoon pääsy nopeutuu ja palvelujen saatavuus paranee

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 16.8.2021 11.00
Tiedote
Potilas ja lääkäri

Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman lehdistötilaisuudessa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru esitteli perusterveydenhuollon palvelujen kehittämistä lähivuosina.

Tulevaisuuden sote-keskus -ohjelman tavoitteena on tukea hyvinvointialueita valmistelemaan ja ottamaan käyttöön uudet sosiaali- ja terveyskeskukset, jotta ihmiset saisivat tarvitsemansa avun laaja-alaisesti ja nykytilannetta nopeammin.

Sote-lakien voimaantulon myötä, vuodesta 2023 alkaen, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastus-toimen järjestäminen on hyvinvointialueiden vastuulla.  

Valtionapukierros muutosta vauhdittamaan

Hyvinvointialueille avautuu tänään 16.8. vuoden 2021 täydentävä valtionavustushaku vuonna 2020 myönnetyille valtionavustushankkeille. Avustuksilla täydennetään, laajennetaan ja jatketaan käynnissä olevia hankekokonaisuuksia kunkin hyvinvointialueen tilanteen mukaisesti. 

Täydentävässä valtionavustushaussa painotetaan erityisesti palvelujen saatavuutta edistäviä toimia perusterveydenhuollossa, sosiaalihuollossa, mielenterveyspalveluissa ja monialaisessa kuntoutuksessa. Hoitoon pääsyn parantamisen ja psykososiaalisten menetelmien käyttöönoton kaikille ikäryhmille tulee sisältyä kaikkiin hankkeisiin.

Hyvinvointialue suunnittelee toimintamallit sekä lähipalvelupisteet, sähköiset palvelut ja hyvinvointialueella mahdollisesti keskitettävät palvelut vastaamaan väestön tarpeita siten, että perustason palveluiden esteetön saatavuus ja saavutettavuus varmistetaan.

Lisätietoja:

Eila Mäkipää, valtiosihteeri, STM, [email protected], puh. 0295163632
Taina Mäntyranta, johtaja, STM, [email protected], puh. 0295163 692

Sivun alkuun