Sosiaaliturvauudistuksen uutishuone

Uutiset ja tiedotteet

Hallitus esittää muutoksia yleiseen asumistukeen ja eläkkeensaajan asumistukeen

23.9.2024 15.15
STM
Yleisestä asumistuesta ja eläkkeensaajan asumistuesta annettuihin lakeihin ehdotetut muutokset koskisivat muun muassa yleisen asumistuen varallisuusharkintaa, enimmäisasumismenoja koskevaa kuntaryhmitystä ja yrittäjän tulojen arviointia sekä eläkkeensaajan asumistuen omaisuusrajoja ja tuloharkintaa.

Hallitus esittää, että kansaneläkettä maksettaisiin jatkossa vain Suomessa pysyvästi asuville henkilöille

23.9.2024 15.05
STM
Kansaneläkelakia ehdotetaan muutettavaksi siten, että kansaneläkettä maksettaisiin vain Suomessa pysyvästi asuville henkilöille. Henkilöillä, joiden kansaneläkkeen maksu keskeytyisi, voi kuitenkin olla asuinmaassaan oikeus saada muuta etuutta lakkaavan eläkkeen tilalle.

Sosiaaliturvamuutosten yhteisvaikutusten arviointi on valmistunut

23.9.2024 15.03
STM
23.9.2024 julkaistuissa kahdessa muistiossa on arvioitu hallituksen vuosille 2024 ja 2025 toteuttamien tai valmistelussa olevien toimeentuloturvaa koskevien muutosten yhteisvaikutuksia.

Kolumnit

Sosiaaliturvauudistuksessa on kyse myös tavasta toimia ja prosessista, jolla yhteiskunnallista lisäarvoa luodaan

14.4.2021 14.14
Kumpi on tärkeämpää: sosiaaliturvan sisällöllinen uudistaminen vai onnistunut toimeenpano? Luultavasti tarvitsemme näitä molempia käsi kädessä. Sisältöjen lisäksi sosiaaliturva on myös niiden organisoimista asiakkaille tarjottaviksi palveluiksi. Tarvitaan toimintamalleja, niitä tukevia järjestelmiä ja teknologioita. Toimeenpanoon liittyvät kysymykset on järkevää huomioida jo lainsäädäntövaiheessa.

Sosiaaliturvauudistuksen kolumni
Miksi oikeudet ja velvollisuudet palveluihin eroavat Suomessa muista maista? 

19.3.2021 8.37
Sosiaaliturvakomitea määritteli kesällä neljä sosiaaliturvan keskeistä ongelmakokonaisuutta. Ensi viikolla komitea käsittelee viimeistä näistä eli palvelujen ja etuuksien yhteensovittamisen ongelmia. Selvitystyössä on noussut yhä selkeämmin esiin se, että palvelujen ja etuuksien yhteensovittaminen Suomessa eroaa verrokkimaistamme. Eron aiheuttaa erilainen oikeuksien ja velvollisuuksien tasapaino sosiaaliturvassa, niin yksilön kuin yhteiskunnan näkökulmasta. 

Tilannekuva selkiytymässä sosiaaliturvan rakenteellisista ongelmista

3.3.2021 8.56
Sosiaaliturvakomitean työn ensimmäinen vaihe on ongelmalähtöisen tilannekuvan laatiminen Suomen sosiaaliturvasta. Aloitus noudattaa komiteatyöskentelyn periaatetta, jonka mukaan pyritään yhteiseen näkemykseen asioiden tilasta, vaikka poliittisista arvovalinnoista ja ratkaisukeinoista oltaisiin eri mieltä.

Ongelmallinen kolmiosuhde – perusturva, asumistuki ja toimeentulotuki

21.1.2021 8.13
Pasi Moisio
Asumistuki ja toimeentulotuki ovat osa monen pienituloisen tai perusturvan varassa olevan kotitalouden toimeentuloa. Perusturvaetuudet ja asumistuki on tarkoitettu kattamaan normaalit jokapäiväiset menot, kun taas toimeentulotuen tehtävä on täydentää niitä yllättävissä tilanteissa ja erityisissä menoerissä. Toimeentulotuesta on kuitenkin muodostunut perusturvan ja asumistuen pitkäaikainen täydentäjä. Tämä on yksi keskeinen sosiaaliturvan rakenteellinen ongelma. 

Sosiaaliturvauudistuksen kolumni
Etuuksien käyttö heijastelee maahanmuuttajien heikkoa työmarkkina-asemaa

11.12.2020 11.06
Viime viikolla julkaistiin tutkimus maahanmuuttajista ja Kelan etuuksien käytöstä. Millaisia etuuksia maahanmuuttajat saavat, kun niitä vertaa suomalaisten sosiaaliturvaetuuksien koko palettiin? Mitä näiden etuuksien saaminen kertoo ihmisen elämäntilanteesta?