Työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden alaikäraja nousee
Työttömyysturvan lisäpäiväoikeuden (niin kutsuttu eläkeputki) alaikäraja nousee yhdellä vuodella vuonna 1961 ja sen jälkeen syntyneillä.
Tämä tarkoittaa, että jatkossa vuonna 1961 tai myöhemmin syntynyt työtön henkilö on oikeutettu työttömyysturvan lisäpäiviin 62-vuotiaana, kun nyt ikäraja on 61 vuotta.
Vanhempien ikäluokkien lisäpäiväoikeuteen ei tehdä muutoksia. Lakimuutos pohjautuu keskeisten työmarkkinajärjestöjen vuonna 2014 tekemään eläkesopimukseen. Tavoitteena on pidentää työuria ja sitä kautta vähentää työttömyyttä ja lisätä työllisyyttä. Muutoksen työllisyysvaikutukseksi on arvioitu 6 000 henkilöä vuoteen 2025 mennessä.
Työnantaja osallistuu tavallisesti työttömyysetuuksien rahoitukseen työttömyysvakuutusmaksuja maksamalla. Suurimmilla työnantajilla on erityinen vastuu ikääntyneiden työttömien etuuksien rahoituksesta omavastuujärjestelmän kautta. Omavastuumaksujärjestelmän tavoitteena on kannustaa sen piiriin kuuluvia suuria työnantajia toimimaan siten, että työntekijät jatkaisivat työssä vanhuuseläkeikään asti. Lisäpäivien rahoituksesta merkittävä osa on katettu omavastuumaksun tuotolla. Työnantajan omavastuun päättymisikää korotetaan yhdellä vuodella 63 vuodesta 64 vuoteen. Omavastuun päättymisiän nostamisen tavoitteena on säilyttää järjestelmän kannustimet ja rahoitusvastuut ennallaan eläkeiän ja lisäpäivien alaikärajan noustessa.
Samalla työttömyysetuuksien myöntämisen ja työttömyysvakuutusmaksuvelvollisuuden yläikärajoja muutetaan niin, että ikärajat vastaavat alimman eläkeiän ikärajojen nousua.
Hallitus esitti asiaa koskevien lakien vahvistamista ja tasavallan presidentti vahvisti lait torstaina 19.12. Muutokset tulevat voimaan 1.1.2020.
Lisätietoja
erityisasiantuntija Joni Rehunen, p. 0295 163 435, [email protected]