Ministerit Kiuru ja Pekonen: Nyt on kuntoutuksen uudistuksen aika
Kuntoutuksen uudistamiskomitea sai työnsä päätökseen parisen vuotta sitten. Tavoitteena on yhdenvertainen, kustannustehokas ja ohjattava järjestelmä, jolla vahvistetaan kuntoutujaa pärjäämään omissa toimintaympäristöissään.
Komitea puristi kokoon 55 erilaista ehdotusta kuntoutuksen uudistamiseksi.
Ehdotukset liittyvät kuntoutuksen yleiseen toimintamalliin, kuntoutuksen suunnitteluun, vastuullisen asiakasohjauksen malliin sekä kuntoutuksen tavoitteellisuuteen, seurantaan ja arviointiin. Tarkennettuja ehdotuksia esitetään eri ikäryhmille: lapsille, nuorille, työikäisille ja ikääntyneille.
Parissa vuodessa moni asia on muuttunut, mutta kuntoutuksen uudistus on edelleen ajankohtaista. Hallitusohjelmaan onkin kirjattu, että kuntoutusta kehitetään kuntoutuskomitean työn pohjalta.
Kuntoutuksella on merkittäviä vaikutuksia työllistymiseen, työssä pysymiseen ja työhön paluuseen. Kuntoutus vaikuttaa myös ikäihmisten selviytymiseen ja toimintakykyyn kotona. Koronaepidemian jälkeen kuntoutuksen merkitys korostuu, koska työttömyys ja kuntoutustarve todennäköisesti lisääntyvät.
Kuntoutuksen uudistus osaksi sote-uudistusta
Sosiaali- ja terveydenhuollon rakenneuudistus on parhaillaan valmisteltavana. STM on käynnistänyt useita valtionavustushakuja ja muutosohjelmia uudistukseen liittyen.
Nyt on mahdollisuus kokeilla ja tehdä pysyviä muutoksia toimintamalleihin. Kuntoutuksen uudistus kytketään osaksi sote-uudistusta. Näin saadaan pysyvämpiä muutoksia ja säästetään uudistukseen tarvittavia resursseja.
Ministeri Kiuru on aloittanut kevään aikana lääkinnälliseen kuntoutukseen sekä mielenterveyteen liittyvät pyöreät pöydät. Päihdekuntoutuksen pyöreä pöytä tulee myös aloittamaan pohdinnan palveluiden sisällön ja rakenteiden uudistamiseksi. Tilaisuuksissa kuntoutuksen roolia osana sote-uudistusta pohditaan yhdessä sidosryhmien ja asiantuntijoiden kanssa.
Hallitusohjelmakirjauksien toteutumisen kannalta on keskeistä, että myös työ- ja toimintakyvyn tukeminen sekä hoitoketjujen sujuvuus toteutuvat tulevaisuuden sote-keskuksissa. Yhteinen työ jatkuu kesän edetessä teemoittain työpajoissa. Tämä tukee tärkeällä tavalla kuntoutuksen uudistuksen laajempaa kokonaisuutta.
Tiekartta viitoittaa uudistuksen matkaa
STM on aloittanut tiekartan suunnittelun kuntoutuksen uudistukseksi. Tiekartan työstäminen on monialaista verkostotyötä, ja sitä tehdään niin ministeriön sisällä kuin sidosryhmienkin kanssa.
Kevään ja kesän 2020 aikana tavataan aktiivisesti erilaisia sidosryhmiä ja järjestetään työpajoja. Niissä suunnitellaan konkreettisesti, miten ehdotuksia voidaan viedä käytäntöön. Komitean raportissa suositeltiin myös laajaa kommentointia, ja sitä voidaan nyt samalla tehdä. STM toivoo laajaa yhteistyötä kuntoutuksen uudistukseksi.
Osaa komitean ehdotuksista täytyy työstää enemmän, ja etsiä nykytilanteeseen sopiva paras ratkaisu. Osa ehdotuksista kytkeytyy muihin laajempiin uudistuksiin, kuten sosiaaliturvan uudistukseen. Osa ehdotuksista on jo aika valmiita lainmuutosehdotuksia.
Yksi keskeinen tehtävä on laatia valtakunnalliset kuntoutukseen pääsyn kriteerit, jotka ohjaavat kuntoutuspalveluihin ohjaamisessa ja selkeyttävät vastuita eri palveluissa. Tämä suunnittelu on lähtenytkin ripeästi liikkeelle ja on tärkeä askel kuntoutuksen uudistuksessa.
Tiekartta pitää sisällään suunnitelmat esimerkiksi siitä, miten erilaiset ehdotukset voitaisiin viedä käytäntöön tai miten kuntoutukseen ohjautuminen tulisi toteutumaan tulevaisuuden sote-keskuksissa.
Kuntoutusuudistuksen hankesivu avataan pian. Se löytyy osoitteesta www.stm.fi/kuntoutuksen-uudistus
Seuraa keskustelua myös Twitterissä tunnisteella #kuntoutuksenuudistus.