Hyppää sisältöön
Media

Uusia ohjeita sosiaali- ja terveydenhuollon varautumiseen ja valmiussuunnitteluun

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 23.5.2019 13.21
Tiedote 68/2019

Sosiaali- ja terveydenhuollossa varaudutaan häiriötilanteisiin ja poikkeusoloihin, jotta yhteiskunnan toimintakyky voidaan varmistaa kaikissa tilanteissa. Varautumisen tueksi on julkaistu kaksi uutta ohjetta.

Häiriötilanteiden hallinta on osa sosiaali- ja terveydenhuollon jokapäiväistä toimintaa. Sosiaali- ja terveysministeriö ja Kuntaliitto ovat julkaisseet uudet ohjeet, jotka tukevat sote-alan toimijoiden varautumista ja valmiussuunnittelua.

Työkaluja valmiussuunnitteluun

Valmiussuunnittelu on tärkeä osa sosiaali- ja terveydenhuollon varautumistyötä. Valmius- ja jatkuvuudenhallintasuunnittelua varten on valmistunut uusi ohje.

Ohje perustuu Kuntaliiton kehittämään kuntien jatkuvuudenhallinta¬konseptiin (KUJA). Se sisältää käytännön ohjeita ja työkaluja valmiussuunnitelman laatimisen tueksi.

Sopimuksiin ehdot häiriötilanteisiin varautumisesta

Sosiaali- ja terveyspalveluita tuottavat sekä julkiset toimijat, yksityiset yritykset että kolmas sektori. Kun sote-palveluja ulkoistetaan ja hankitaan ostopalveluna, toimintavarmuuteen on kiinnitettävä erityistä huomiota.

Varautumisen näkökulmasta riskinä on, että häiriötilanteissa vastuut ja johtaminen hämärtyvät, jos palvelutuotanto on ketjuttunut monelle toimijalle.

Uudessa ohjeessa kuvataan, miten varautuminen otetaan huomioon hankinnoissa ja sopimuksissa. Sopimuksiin tulee kirjata ehdot häiriötilanteisiin varautumisesta ja sen valvonnasta. Ohje sisältää käytännönläheisiä suosituksia ja malleja sopimusten laatimiseen.

Sosiaali- ja terveysministeriö ja Kuntaliitto julkaisevat valmiussuunnittelun tueksi ja yhtenäistämiseksi kesäkuussa 2019 myös kyberturvallisuutta koskevan ohjeen

Materiaalit

Lisätietoja

projektipäällikkö Sari Vuorinen, Kuntaliitto, p. 050 3416501, [email protected]
valmiusjohtaja Pekka Tulokas, STM, p. 0295 163 202, [email protected] 

Sivun alkuun