Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Tutkimus: Toimitusjohtajalta edellytetään miehille tyypillisempää kokemustaustaa

Sosiaali- ja terveysministeriö
24.3.2015 10.30
Tiedote

Suomalaiset yritykset pyrkivät monimuotoisuuteen hallitusten ja toimivan johdon kokoonpanoissa, mutta samalla rekrytoitavilta edellytetään hyvin yhtenäistä koulutus- ja kokemustaustaa. Ylimmän johdon tehtäviin päädytään lähinnä miehille tyypillistä urapolkua pitkin ja esimerkiksi toimitusjohtajaksi rekrytoitavalta edellytetään usein tekniikan alan koulutusta.

Rekrytointikriteerien säännönmukaisuuden on havainnut tutkija Tuija Koivunen sosiaali- ja terveysministeriön TASURI-hankkeen tutkimuksen alustavissa tuloksissa. Tutkimuksessa selvitetään ylimmän johdon rekrytointikäytäntöjä ja nostetaan esiin keinoja sukupuolten tasa-arvon edistämiseksi yrityselämän huipulla. Koivunen esitteli tutkimustuloksia tiistaina 24. maaliskuuta Navigointia huipulle -seminaarissa.

Yritysten hallituksiin tulevaisuudessa erityisosaamisella

Yritysten hallitusten jäseniltä on perinteisesti edellytetty toimitusjohtajataustaa. Miesten osuus potentiaalisista hallitusehdokkaista on naisia selvästi suurempi, sillä Suomessa pörssiyhtiön toimitusjohtajana on tällä hetkellä vain yksi nainen. Tutkimuksen mukaan käytäntö näyttää kuitenkin olevan muuttumassa: hallituksen jäseniltä toivotaan yhä enemmän yrityksen toiminnan kannalta olennaista erityisosaamista. Tämä voi avata naisille lisää hallituspaikkoja.

Tutkimusta varten haastateltiin pörssiyhtiöiden ja valtio-omisteisten yhtiöiden hallitusten puheenjohtajia, toimitusjohtajia ja henkilöstöjohtajia sekä suorahakukonsultteja. Rekrytoitavien etsiminen mahdollisimman laajasti ja riittävän joustavalla aikataululla nähtiin yleisesti hyvänä käytäntönä ja keinona löytää paras henkilö avoimeen tehtävään.

Lopullinen tutkimusraportti julkaistaan myöhemmin keväällä 2015. Tasa-arvoa johtajien urakehitykseen (TASURI) -hankkeen tavoitteena on lisätä naisten ja miesten tasapuolista edustusta yritysten ylimmässä johdossa. Hanketta osarahoittaa Euroopan unionin Progress-ohjelma.

Lisätietoja

Tutkija Tuija Koivunen (Tampereen yliopisto), p. 050 3187423, [email protected]

Projektipäällikkö Mia Teräsaho (STM), p. 050 3622854, [email protected]

Sivun alkuun