Turvallinen lääkehoito. Valtakunnallinen opas lääkehoidon toteuttamisesta sosiaali- ja terveydenhuollossa
Sosiaali- ja terveysministeriö lähettää käyttöönne oheisen Turvallinen lääkehoito –oppaan. Opas on tulostettavissa myös sosiaali- ja terveysministeriön kotisivuilta osoitteesta: stm-dev.navigo.fi > Julkaisut. Opasta voi ostaa Yliopistopaino Kustannuksesta (puh: 09-7010 2363, s-posti: [email protected]). Opas käännetään myöhemmin myös ruotsiksi ja lähetetään ruotsin- ja kaksikielisiin kuntiin ja toimintayksiköihin.
Ministeriö suosittaa lääkehoidon toteuttamisen kehittämistä oppaan mukaisesti kaikissa sosiaali- ja terveydenhuollon julkisissa ja yksityisissä toimintayksiköissä. Opas on tarkoitettu myös muille yksiköille, joissa toteutetaan lääkehoitoa, vaikka se ei kuuluisi niiden perustehtävään. Tällaisia yksiköitä voivat olla esimerkiksi lasten päivähoito ja opetustoimi. Myös näissä yksiköissä lääkäri vastaa lääkehoidon kokonaisuudesta, lääkehoidon toteuttamisen edellyttämän osaamisen ja lisäkoulutuksen tason määrittämisestä sekä tarvittavien lupien antamisesta, vaikka lääkäri ei kuuluisi yksikön vakinaiseen henkilöstöön. Nämä tilanteet edellyttävät yhteistyötä esimerkiksi terveyskeskuksen johtavan lääkärin kanssa. Sosiaali- ja terveysministeriö pitää tärkeänä, että oppaasta tiedotetaan sosiaali- ja terveydenhuollon toimintayksiköissä ja muissa lääkehoitoa toteuttavissa yksiköissä.
Oppaan tarkoituksena on yhtenäistää lääkehoidon toteuttamisen periaatteet, selkeyttää lääkehoidon toteuttamiseen liittyvä vastuunjako ja määrittää vähimmäisvaatimukset, joiden tulee toteutua kaikissa lääkehoitoa toteutettavissa yksiköissä. Toimintayksiköissä/työyksiköissä suositetaan laadittavaksi lääkehoitosuunnitelma. Siinä ohjeistetaan myös lääkehoidon toteuttamisessa tapahtuneiden poikkeamien seuranta ja käsittely.
Lääkehoitosuunnitelma on työväline seuraavien lääkehoidon osa-alueiden määrittämiseen ja hallintaan:
- Lääkehoidon sisältö ja toimintatavat
- Lääkehoidon osaamisen varmistaminen ja ylläpitäminen
- Henkilöstön vastuut, velvollisuudet ja työnjako
- Lupakäytännöt
- Lääkehuolto
- Lääkkeiden jakaminen ja antaminen
- Potilaiden informointi ja neuvonta
- Lääkehoidon vaikuttavuuden arviointi
- Dokumentointi ja tiedonkulku
- Seuranta- ja palautejärjestelmät
Vastuu lääkehoitosuunnitelman laatimisen, toteuttamisen ja seurannan organisoinnista on sosiaali- tai terveydenhuollon toimintayksikön johdolla. Esimiehet ohjaavat ja valvovat lääkehoidon toteuttamista lääkehoitosuunnitelman mukaisesti. Koska lääkehoito on terveydenhuollon toimintaa, pääsääntönä on, että lääkehoidon koulutuksen saaneet terveydenhuollon ammattihenkilöt toteuttavat lääkehoitoa. Heillä on myös kokonaisvastuu lääkehoidon toteuttamisesta, vaikka jokainen lääkehoitoa toteuttava tai siihen osallistuva kantaa vastuun omasta toiminnastaan. Oppaassa määritellään ammattiryhmittäin lääkehoidon toteuttamisen vastuualueet ja lupakäytännöt sekä tarvittava lisäkoulutus ja osaamisen varmistaminen.
Lääninhallitus voi pyytää lääkehoitosuunnitelmaa käyttöönsä ohjaus- ja valvontatehtävissään. Oppaassa korostetaan virheistä oppimista sekä moniammatillista ja alueellista yhteistyötä lääkehoidon toteuttamisen kehittämisessä.
Lisätietoja antavat lääkintöneuvos Pirjo Pennanen Terveydenhuollon oikeusturva-keskuksesta (puh: 09-7729 2121) ja ylitarkastaja Marjukka Vallimies-Patomäki sosiaali- ja terveysministeriöstä (puh: 09-1607 4170). Sosiaalihuollon osalta lisätietoja antaa neuvotteleva virkamies Viveca Arrhenius sosiaali- ja terveysministeriöstä (puh: 09- 1607 4135).
LIITE
Sosiaali- ja terveysministeriön oppaita 2005: 32
JAKELU
Opetusministeriö
Terveydenhuollon ammattihenkilöiden neuvottelukunta, sosiaali- ja terveysministeriö
Terveydenhuollon oikeusturvakeskus
Lääkelaitos
Lääkehoidon kehittämiskeskus ROHTO
Stakes
Lääninhallitukset, sosiaali- ja terveysosastot
SPR Veripalvelu
Suomen Kuntaliitto
Terveyskeskukset
Sairaanhoitopiirit
Kuntien sosiaalitoimi
Ammattikorkeakoulut, sosiaali- ja terveysala
Ammatilliset oppilaitokset, sosiaali- ja terveysala
Suomen Lääkäriliitto
Suomen Apteekkariliitto
Suomen Farmasialiitto
Tehy
Suomen sairaanhoitajaliitto
Suomen Terveydenhoitajaliitto
Suomen Kätilöliitto
Talentia
SuPer
KTV
Terveystieteiden akateemiset johtajat ja asiantuntijat
Suomen Sairaankuljetusliitto
Suomen Palomiesliitto SPAL
Työryhmän jäsenet