Suuret sosiaali- ja terveydenhuollon alueet ovat paremmin varautuneita kriisi- ja häiriötilanteisiin kuin pienet alueet
Suuret kaupungit ja kuntien yhteistyöalueet ovat varautuneet sosiaalihuollon toimia edellyttäviin kriisi- ja häiriötilanteisiin pieniä alueita paremmin. Kehitettävää on silti, jotta apua tarvitsevat ihmiset saisivat tukea kriisitilanteissa riittävästi riippumatta siitä, missä päin Suomea he asuvat. Tämä käy ilmi sosiaali- ja terveysministeriön tekemässä kuntien sosiaalitoimen valmiussuunnitelmia tarkastelevassa kartoituksessa.
Kuntien sosiaalihuollon varautumisen näkökulmasta parannettavaa olisi erityisesti tehtävissä, jotka liittyvät häiriötilanteiden hallintaan ja tilanteen johtamiseen. Kehitettävää on myös sosiaalitoimen hälytysjärjestelmissä ja siinä, miten apua tarvitsevat erityisryhmät otetaan kriisin aikana huomioon. Yksityiset ostopalvelut, kuten hoivapalvelut, olisi myös otettava entistä paremmin huomioon osana sosiaalitoimen varautumista ja valmiutta.
Sosiaalitoimi turvaa päivittäisten palvelujen jatkuvuuden kriisin aikana
Kriisi- ja häiriötilanteissa sosiaalitoimen tehtäviin kuuluu turvata päivittäisten palvelujen
jatkuvuus.
Lisäksi sosiaalitoimen tehtävänä on esimerkiksi antaa psykososiaalista tukea sitä tarvitseville ja järjestää hätämajoitus avun tarvitsijoille. Hätämajoitusta voidaan tarvita esimerkiksi tykkylumen aiheuttamien sähkön jakeluhäiriöiden vuoksi. Äkillisissä traumaattisissa tilanteissa, kuten suuronnettomuuksissa, psykososiaalisen tuen hälytysketju alkaa sosiaalipäivystyksestä.
Sosiaalitoimen varautumista selvittäneessä kartoituksessa käytettiin lähteinä kuntien sosiaalitoimen valmiussuunnitelmia vuosilta 2013–2014, sillä ne ovat olennainen osa varautumista kriiseihin ja häiriötilanteisiin. Valmiussuunnitelmia tutkimalla selvisi, että niihin ei ollut riittävästi kirjattu sosiaalipäivystyksen tehtäviä. Puutteiden havaitsemisen jälkeen erityisesti sosiaalipäivystysten asemaa on vahvistettu, jotta ihmisten tarvitsemaa apua ja tukea kriisitilanteissa olisi yhdenvertaisesti saatavilla eri puolella Suomea. Sosiaali- ja terveysministeriö on valmistelemassa uusia varautumisen ja valmiussuunnittelun ohjeita sosiaali- ja terveydenhuollon toimijoille. Ohjeet valmistuvat syksyyn 2019 mennessä.
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Merja Rapeli, p. 02951 63152
Valmiusjohtaja Pekka Tulokas, p. 02951 63202