Suomen sosiaaliturvan monimutkaisuudesta julkaistu tutkimuskatsaus
Sosiaaliturvan monimutkaisuus on nostettu yhdeksi keskeiseksi ongelmakokonaisuudeksi sosiaaliturvauudistuksessa . Työpaperi ”Tutkimuskatsaus Suomen sosiaaliturvan monimutkaisuuteen” on ensimmäinen katsaus suomalaisen sosiaaliturvajärjestelmän monimutkaisuuteen tutkimuskirjallisuuden kautta. Työpaperissa monimutkaisuutta tarkastellaan lainsäädännön, toimeenpanon ja asiakkaiden kokemusten tasoilla. Lisäksi Suomen järjestelmän monimutkaisuutta vertaillaan lyhyesti muihin maihin.
Tutkimusten perusteella monimutkaisuus on ongelma esimerkiksi silloin, kun se aiheuttaa etuuksien alikäyttöä, kansalaiset eivät tiedä oikeuksistaan etuuksiin tai monimutkaisuus tekee etuuksien hakemisesta hankalaa. Monimutkaisuuden on myös esitetty estävän työhön hakeutumista ja työllistymistä, mutta aiheesta ei ole juuri tutkimusnäyttöä.
Tutkimukset osoittavat monimutkaisuuden rakentuvan ja ilmenevän kaikilla kolmella edellä mainitulla sosiaaliturvajärjestelmän tasolla. Etuuslainsäädäntö esimerkiksi koostuu useista perhe- ja tulokäsitteistä. Koska sosiaaliturvan toimeenpano on hajautettu eri viranomaisille, viranomaisten välinen yhteistyö ja erityisesti viimesijaiseen toimeentuloturvaan liittyvä harkinta vaikeuttavat sosiaaliturvan toimeenpanijoiden työtä. Tutkimusten mukaan kokemukset sosiaaliturvan monimutkaisuudesta kasautuvat usein niille asiakkaille, jotka saavat samanaikaisesti useita etuuksia ja palveluita.
Tutkimuskatsaus on ilmestynyt 22.6.2021 Sosiaaliturvakomitean julkaisusarjassa.
Lisätietoja:
Lotta Virrankari, tutkija, p. 029 524 7619, [email protected]
Pasi Moisio, sosiaaliturvakomitean puheenjohtaja, tutkimusprofessori, p. 029 524 7228, [email protected]