STM, THL ja hyvinvointialueet vankistavat sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisarkkitehtuuriin liittyvää yhteistyötä
Hyvinvointialueiden asiantuntijat halutaan mukaan kokonaisarkkitehtuurin yhteistyöhön. Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) perustaa tätä varten valtakunnallisen sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisarkkitehtuurin asiantuntijayhteistyöryhmän.
Ryhmän ensisijainen tavoite on saada hyvinvointialueiden asiantuntijat mukaan sote-tiedonhallinnan kokonaissuunnitteluun. Onnistunut kokonaisarkkitehtuurin soveltaminen edellyttää eri toimijoiden, kuten sosiaali- ja terveydenhuollon toiminnasta vastaavan johdon ja tietohallinnon, yhteistyötä. Lisäksi mukaan työhön tarvitaan kansallisten toimijoiden ja muiden keskeisten sidosryhmien edustajia.
Sosiaali- ja terveydenhuollon neuvottelukunnan alainen Digitalisaation ja tiedonhallinnan jaosto vahvistaa uuden kokonaisarkkitehtuuriasiantuntijaryhmän jäsenet. Jatkossa Digitalisaation ja tiedonhallinnan jaosto ohjaa ja kuulee kokonaisarkkitehtuurin asiantuntijaryhmää.
THL:n asiantuntijuus näkyviin kokonaisarkkitehtuurivalmistelussa
Myös STM sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) tiivistävät yhteistyötä sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan ja digitalisaation suunnittelussa sekä toiminnan koordinoinnissa.
THL:n asiantuntijuus näkyy aikaisempaa enemmän kokonaisarkkitehtuurivalmisteluissa. Tavoitteena on hyödyntää kokonaisarkkitehtuuriosaamista siten, että tarvittavat kokonaisarkkitehtuurituotokset on mahdollista tehdä sosiaali- ja terveydenhuollon tiedonhallinnan ja digitalisaation suunnittelun ja päätöksenteon tueksi.
Yhteiset periaatteet ja kuvaukset -julkaisu tukee kokonaisarkkitehtuurityötä
Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisarkkitehtuurin yhteiset periaatteet ja kuvaukset -julkaisua on päivitetty kevään 2023 aikana.
- Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisarkkitehtuurin yhteiset periaatteet ja kuvauksetLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (yhteistyötilat)
Päivitetyt osiot:
- Asiakas- ja potilastietojen kokonaisarkkitehtuuri (ensisijainen käyttö)Linkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (päivitetty 12.4.2023)
- Sosiaali- ja terveystietojen toisiokäytön kokonaisarkkitehtuuriLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä
- Itse- ja omahoidon sekä sähköisen asioinnin kokonaisarkkitehtuuriLinkki toiselle sivustolleAvautuu uudessa välilehdessä (päivitetty 12.4.2023)
Mikä kokonaisarkkitehtuuri?
Kokonaisarkkitehtuuri on kokonaisvaltainen tapa suunnitella toimijoiden, prosessien, tiedon ja tietojärjestelmien muodostamaa kokonaisuutta. Sosiaali- ja terveydenhuollon arkkitehtuuritoiminnassa keskeiset tuotokset ovat tavoitetilakuvaukset, kehittämistarpeiden priorisointi sekä tiedonhallinnan linjaukset. Sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisarkkitehtuuritoiminta on käynnistetty nykymuotoisena vuonna 2018.
Kokonaisarkkitehtuuri konkretisoi lainsäädännön ja strategisten tavoitteiden toimeenpanoa, mikä mahdollistaa muutosten ennakointia. Kansallinen kokonaisarkkitehtuuri on tarkoitettu alueellisen tiedonhallinnan suunnittelun pohjaksi: kansalliset kokonaisarkkitehtuurikuvaukset tuottavat lähtökohtia ja kehittämispohjaa erityisesti alueellisen tason kuvauksille ja kehittämiselle.
Lisätietoa
erityisasiantuntija Riikka Vuokko, STM, p. 02951 63600, etunimi.sukunimi(at)gov.fi
kehittämispäällikkö Marika Pentikäinen, THL, p. 02952 47206, etunimi.sukunimi(at)thl.fi