Hyppää sisältöön
Media

STM selvittää sosiaalialan osaamiskeskusten asemaa osana tulevia sosiaali- ja terveydenhuollon kehittämisrakenteita

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 8.3.2022 10.13
Uutinen

Sosiaali- ja terveysministeriö on käynnistänyt selvitystyön sosiaalialan osaamiskeskusten asemasta osana sote-uudistusta ja hyvinvointialueiden aloitusta.

Sosiaalialan osaamiskeskukset ovat pitkään kantaneet valtakunnallisena verkostona ja alueellisina toimijoina vastuuta sosiaalihuollon kehittämisestä. Sote-uudistuksen yhteydessä sosiaali- ja terveydenhuollon tutkimus- ja kehittämistoiminta määrittyy selkeästi hyvinvointialueiden vastuulle ja niiden keskenään sopimalla tavalla myös yhteistyöalueiden (YTA) organisoitavaksi. 

Sosiaalialan osaamiskeskusten asema muutosvaiheen yhteydessä on tärkeää määritellä, jotta pystytään turvaamaan niissä oleva sosiaalihuollon kehittämisresurssi ja sen jatkuvuus. Myös eduskunta on kiinnittänyt huomiota sosiaalihuollon kehittämistoiminnan turvaamiseen.

Selvitystyössä on tehtävänä selvittää, miten parhaiten turvataan sosiaalialan osaamiskeskusten muodostaman sosiaalihuollon kehittämisrakenteen ja -osaamisen siirtymä hyvinvointialueiden aloittamisvaiheen yli.

Lisäksi haetaan näkemyksiä sille, miten sosiaalialan osaamiskeskukset myöhemmässä vaiheessa muodostuvat osaksi hyvinvointialueiden ja YTA-alueiden integroituneita kehittämisrakenteita.

Selvitys toteutetaan pääasiassa haastatteluin maalis-huhtikuun aikana, ja sen toteuttaa NHG. 

Lisätietoja

sosiaalineuvos Juha Luomala, STM, [email protected]
Eija Heikkilä, NHG, [email protected]

Sivun alkuun