Sote- ja maakuntauudistus on merkittävä sukupuolten tasa-arvon kannalta
Tasa-arvoasioista vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula avaa Tasa-arvoasioiden neuvottelupäivät Helsingissä keskiviikkona 12.10.2016. Kaksipäiväisen tapahtuman teemoja ovat muun muassa moninaisuus, yhdenvertaisuus ja tasa-arvo sekä tasa-arvotyö uudistuvissa rakenteissa, kuten esimerkiksi sote- ja maakuntauudistuksessa.
Sote- ja maakuntauudistuksessa suuri osa kuntien nykyisistä tehtävistä siirtyy maakunnille. Tärkein tehtävistä on sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestäminen.
Uudistuksella on erilaisia vaikutuksia naisiin ja miehiin palvelujen käyttäjinä, palvelujen tarjoajina, päätöksentekijöinä ja työntekijöinä.
Sosiaali- ja terveysala on hyvin naisvaltainen. Noin 90 prosenttia alan työntekijöistä on naisia.
”Uudistuksen myötä nykyisin useimmiten kunnallisessa virkasuhteessa toimiva sosiaali- ja terveysalan henkilöstö siirtyy joko maakuntien, kolmannen sektorin tai yksityisen yhtiön palvelukseen. Siirtyminen maakunnan palvelukseen tapahtuu liikkeenluovutuksen periaatteiden mukaisesti ns. vanhoina työntekijöinä, eli siirtymähetkellä voimassa olevat oikeudet ja velvollisuudet säilyvät. Tämä koskee myös eläke-etuja. Tulee kuitenkin seurata tarkasti, mitä vaikutuksia muutoksella pitkällä tähtäimellä on sukupuolinäkökulmasta”, ministeri Rehula sanoo.
Valmisteilla oleva sote- ja maakuntauudistus kuuluu suurimpiin hallinnollisiin ja toimintatapojen uudistuksiin mitä Suomessa on tehty. Uudistus on tärkeä myös sukupuolten tasa-arvon kannalta, sillä se tuo mukanaan mahdollisuuden kehittää toiminnallista tasa-arvotyötä maakunnissa.
”Yksi kuntien ja maakuntien tehtävä on edistää sukupuolten tasa-arvoa kaikessa toiminnassaan. Vaikka tämä kyseinen viranomaisvelvoite on kirjattu tasa-arvolakiin, niin sitä ei valitettavasti tunneta vielä riittävästi. Tässä meillä kaikilla on tehtävää tasa-arvon eteen”, ministeri Rehula toteaa.
Tasa-arvotiedon keskus Minna (THL) järjestää Tasa-arvoasioiden neuvottelupäivät yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa. Valtakunnalliset Tasa- arvoasioiden neuvottelupäivät järjestetään toista kertaa.
Seuraa tapahtumaa ja osallistu keskusteluun sosiaalisessa mediassa tunnisteella #tasaarvopäivät.
Lisätietoja:
ylitarkastaja Hanna Onwen-Huma, p. 0295163233