Hyppää sisältöön
Media

Sote- ja maakuntauudistuksen alueellisen valmistelun tiekartta on julkaistu

sosiaali- ja terveysministeriövaltiovarainministeriö
Julkaisuajankohta 10.10.2016 10.01
Tiedote 164/2016

Alueuudistus.fi-verkkopalvelussa julkaistu tiekartta on tarkoitettu erityisesti sote- ja maakuntauudistuksen valmistelijoille maakunnissa.

Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat kuvanneet tiekarttaan vaiheittain sote- ja maakuntauudistuksen alueellisen valmistelun etenemistä ja kansallista tukea vuoden 2019 alkuun saakka.

Uudistuksen vaiheet ovat:

  • esivalmistelu 1.7.2017 saakka
  • väliaikaiset valmistelutoimielimet 1.7.2017 - 28.2.2018
  • maakuntavaltuustot 1.3.2018 - 31.12.2018
  • uudet maakunnat 1.1.2019 alkaen.

Tiekartta kertoo, mitä asioita eri vaiheissa pitää ottaa huomioon ja mitä toimia alueilla tulisi tehdä. Lisäksi karttaan on kuvattu alustavasti sitä, mihin toimiin tulee nyt tai myöhemmin erityistä kansallista tukea. Tiekartta tukee sote- ja maakuntauudistuksen alueellista valmistelua ja jakaa hyviä esimerkkejä eri maakunnista. Myös muut ministeriöt ja Kuntaliitto tuottavat jatkossa sisältöjä tiekarttaan.

Tässä vaiheessa karttaan on kuvattu esivalmisteluvaiheessa tarvittavat toimet. Tiekartta on jatkuvasti päivittyvä opas, jota täydennetään uudistuksen ja sitä koskevan lainsäädännön valmistelun edetessä. Kansallista tukea koskevia osioita täydennetään myös alueilta saatavan palautteen ja toiveiden pohjalta.

- Tiekartan avulla saamme valtakunnan suurimman uudistuksen paremmin hahmotettavaksi kokonaisuudeksi. Työtä on paljon edessä joka tasolla ja kannustamme alueita yhteistyöhön. Otetaan hyvistä toteutuksista oppia, korostaa sote-uudistuksen muutosjohtaja Sinikka Salo.

Maakuntauudistuksen muutosjohtaja Pauli Harju alleviivaa yhdessä tekemisen merkitystä. - Uudistus saa muotonsa ja se toteutetaan alueilla. Tiekarttaa tarvitaan tueksi yhteiselle matkalle, pohtii Harju.

Tiekartta on osoitteessa http://alueuudistus.fi/tiekartta Tiekartta julkaistaan myöhemmin myös ruotsiksi. Lääkintöneuvos Taina Mäntyranta kertoo videohaastattelussa lisää tiekartan taustoista.

Sote- ja maakuntauudistuksen valmistelijat toivovat palautetta tiekartasta ja hyviä käytäntöjä maakunnista.

Lisätietoja antavat ja palautetta vastaanottavat:

  • Lääkintöneuvos Taina Mäntyranta, STM, puh. 02951 63692 taina.mantyranta(at)stm.fi
  • Ylitarkastaja Antto Korhonen, VM, puh 02955 30547  antto.korhonen(at)vm.fi
  • Muutosjohtaja Sinikka Salo, STM, puh. 02951 63723 sinikka.salo(at)stm.fi
  • Muutosjohtaja Pauli Harju, VM, puh. 02955 30549, pauli.harju(at)vm.fi
  • Tiekartta
  • Taina Mäntyrannan videohaastattelu
Sivun alkuun