Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Selvityshenkilö: Suomi tarvitsee 600 uutta erikoislääkäriä vuodessa

Sosiaali- ja terveysministeriö
6.10.2016 15.56 | Julkaistu suomeksi 7.10.2016 klo 14.33
Tiedote 163/2016

Uusia erikoislääkäreitä tarvitaan vuosittain noin 600 vuoteen 2030 mennessä.

Lääkäreiden perusopetuksen sisäänottomääriin tehtiin 2000-luvulla lisäyksiä, minkä takia myös erikoislääkärikoulutukseen tulijoita on aiempaa enemmän. Silti erikoislääkärien kokonaismäärän kasvu hidastuu 2020-luvulla, koska eläköityvät ikäluokat ovat suuria. 2030-luvulle tultaessa erikoislääkärimäärän kasvu kiihtyy huomattavasti.

Näin arvioi selvityshenkilö Johanna Rellman juuri valmistuneessa raportissaan Erikoislääkärien ja erikoishammaslääkärien koulutustarpeen arviointi vuoteen 2030. Erikoisalakohtainen koulutustarvearvio on laadittu koulutuksen ohjauksen tueksi ja toimii osaltaan pohjana erikoistumiskoulutukseen suunnitteilla oleville uudistuksille. Koulutuksessa tarvitaan nykyistä selkeämpää ohjaamista, jotta erikoislääkäreitä riittää jatkoissa kaikille aloille ja alueille.

Selvityshenkilön mukaan merkittävin erikoislääkärikoulutuksen lisäystarve on Itä-Suomen yliopiston alueella. Erikoisalakohtaisesti arvioituna fysiatrian, keuhkosairauksien, psykiatrian ja diagnostisten erikoisalojen koulutusmäärät tulisi jopa kaksinkertaistaa. Yleislääketieteen erikoislääkärikoulutusta tulisi lisätä osana perusterveydenhuollon vahvistamista. Koulutusta tulisi vähentää ortopediassa, plastiikkakirurgiassa ja silmätaudeilla.

Erikoishammaslääkärien osuuden säilyttäminen 15 prosentissa kokonaishammaslääkärimäärästä edellyttää nykyisen koulutuksen lähes kaksinkertaistamista eli noin 40 uutta erikoishammaslääkäriä vuosittain. Tavoitteena on erikoishammaslääkärityövoiman alueellinen tasapaino.

Meneillään olevat sosiaali- ja terveydenhuoltouudistukset sekä yhteiskunnan taloudellinen kehitys vaikuttavat lääkäritarpeeseen. Selvityshenkilö ehdottaakin, että koulutustarveselvitys tulisi toistaa määrävuosin ja kehittää arviointimenetelmää, jotta toimintaympäristön muutokset voidaan huomioida ajoissa. Työvoimaennusteiden avulla voidaan välttää jo-jo-efektiä lääkärien koulutusmäärien muutoksissa.

Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutuksen hallinnollinen ohjaus on ollut sosiaali- ja terveysministeriön vastuulla helmikuun alusta 2015 alkaen. Terveydenhuollon ammattihenkilöiden neuvottelukunnan yhteyteen on perustettu koordinaatiojaosto erikoistumiskoulutuksen ohjausta varten.

Lisätietoja

selvityshenkilö erikoislääkäri Johanna Rellman, p. 040 841 2282

ylilääkäri Teppo Heikkilä, STM, p. 0295 163 238

Liitteet

Erikoislääkäri- ja erikoishammaslääkärikoulutustarpeen arviointi vuoteen 2030 (selvityshenkilön raportti)

Terveydenhuollon ammattihenkilöiden neuvottelukunta

Sivun alkuun