Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Osakuntoutusraha helpottaa työn ja kuntoutuksen yhdistämistä

Sosiaali- ja terveysministeriö
18.12.2014 14.00
Tiedote

Kuntoutuja voi jatkossa saada osakuntoutusrahaa niiltä kuntoutuspäiviltä, joina hän työskentelee osapäiväisesti kuntoutuksen ohessa. Osakuntoutusrahan määrä on puolet kokopäiväisen kuntoutusrahan määrästä.

Saadakseen osakuntoutusrahaa kuntoutuja voi työskennellä enintään 60 prosenttia normaalista työajastaan. Osakuntoutusrahaa maksetaan vain palkkatyössä tai yrittäjänä työskenteleville. Jos kuntoutuja ei ole ansiotyössä, hänen kuntoutuksen aikainen toimeentulonsa turvataan jatkossakin kokopäiväisellä kuntoutusrahalla.

Uudistuksella tuetaan kuntoutuksen kehitystä avomuotoisempaan ja kevyempään suuntaan. Kuntoutus on tärkeää tuoda lähelle kuntoutujan arkielämää, työtä ja elinympäristöä. Osakuntoutusraha mahdollistaa aiempaa joustavamman kuntoutuksen ja tukee työssäkäyntiä myös kuntoutuksen aikana. Osakuntoutusrahan käyttöönottoa ehdotti vuonna 2013 sosiaali- ja terveysministeriön työryhmä, joka kartoitti osatyökykyisten työllistymisen lainsäädännöllisiä esteitä.

Kelan maksamalla kuntoutusrahalla turvataan kuntoutujan toimeentulo kuntoutuksen ajalta silloin, kun kuntoutus estää työskentelyn. Kuntoutuksen tavoitteena tulee olla työelämässä pysyminen, työelämään palaaminen tai työelämään pääsy.

Hallitus esitti asiaa koskevan lain vahvistamista torstaina 18. joulukuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina, ja se tulee voimaan 1.10.2015.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Pekka Humalto, p. 02951 63193, [email protected] 


 
Sivun alkuun