Munuaisen luovutus muullekin kuin läheiselle ihmiselle helpottuu
Kudoslaki muuttuu siten, että jatkossa munuaisen voi luovuttaa muillekin kuin lähiomaisille ja muille hyvin läheisille ihmisille. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki 8. helmikuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan 1.3.2019.
Lain mukaan pääsääntönä on edelleen se, että munuaisen luovuttaja on vastaanottajan sukulainen tai muu läheinen. Sukulaisen ja muun läheisen käsitettä tulkitaan laajasti siten, että munuaisen voisi luovuttaa esimerkiksi myös läheiselle ystävälle. Jos aiottu sukulainen tai muu läheinen ei sovellu luovuttajaksi, elimen tai kudoksen voi luovuttaa myös muu siihen sopiva täysi-ikäinen henkilö, joka kykenee päättämään hoidostaan. Säännökset antavat jatkossa mahdollisuuden esimerkiksi niin kutsuttuun parittaiseen luovutukseen tai jopa täysin anonyymiin luovutukseen.
Ennen munuaisen luovuttamista luovuttajalle pitää tehdä tutkimukset ja selvitykset, joilla varmistetaan luovutuksen turvallisuus sekä sen vapaaehtoisuus. Samalla varmistetaan, ettei luovutukseen liity taloudellisen edun hankkimista tai tarjoamista. Vapaaehtoisuuteen ja taloudelliseen etuun liittyvät selvitykset tehnyt henkilö ei saa osallistua päätökseen, jonka perusteella elin tai kudos irrotetaan.
Sosiaali- ja terveysministeriössä valmistellaan seuraavaksi asetusmuutoksia, joissa säännellään tarkemmin luovutukseen liittyvästä hakumenettelyistä terveydenhuollossa.
Lisätietoja:
lääkintöneuvos Tuija Ikonen, p. 02951 63253 (lääketieteelliset asiat)
neuvotteleva virkamies Merituuli Mähkä, p. 02951 63575 (kudoslaki)