Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Miten Pohjoismaat uudistavat hyvinvointivaltiota?

Sosiaali- ja terveysministeriö
22.1.2016 12.08
Uutinen

Suomi on puheenjohtajamaa Pohjoismaiden ministerineuvostossa 2016. Puheenjohtajuusvuoden ensimmäinen konferenssi ”Miten voit Pohjola?”, järjestetään Turussa 27.–28. tammikuuta. Tapahtuman avaa Suomen pohjoismaisen yhteistyön ministeri Anne Berner. Konferenssin yhteydessä on tapahtumatori ja pohjoismainen nuorisokahvila.

Konferenssia voi seurata myös verkkolähetyksenä: http://vod.kepit.tv/stm.html

Sekä sosiaalisessa mediassa #norden 2016.

Väestörakenteen muutos, talouden ja työelämän muutokset, maailmanpolitiikan kriisit ja maahanmuutto ovat haaste hyvinvointiyhteiskunnalle niin Pohjolassa kuin muualla Euroopassa. Uusia ratkaisuja ja toimintamalleja hyvinvoinnin ja tasa-arvon säilyttämiseen tarvitaan. Niitä etsitään uudessa kolmivuotisessa hankkeessa.

Yhteinen hanke kokoaa hyvinvointitietoa

Sosiaali- ja terveysministeriön, opetus- ja kulttuuriministeriön ja työ- ja elinkeinoministeriön yhteinen hanke alkaa vuonna 2016. Sen tavoitteena on koota ja jalostaa hyvinvointiin liittyvää tietoa yhteistyössä Pohjoismaiden kanssa ja saada tieto entistä paremmin päätöksenteon tueksi. Hankkeen "Hyvinvoivien ihmisten innovatiivinen ja avoin Pohjola 2020 – Mahdollisuuksien tasa-arvoa hyvinvoinnista, kulttuurista, koulutuksesta ja työstä" rahoituksesta vastaa Pohjoismaiden ministerineuvosto.

Hankkeen alussa kartoitetaan pohjoismaisen hyvinvointimallin vahvuuksia ja tulevaisuuden haasteita. Näitä ovat muun muassa toimintaympäristön muuttuminen ja yhtenäisen kulttuurin hajoaminen. Miten tulevaisuudessa tasataan yhteiskunnan riskit ja mitä kansalainen voi yhteiskunnalta tulevaisuudessa odottaa?

Hankkeen lähtökohtana on, että hyvinvointiyhteiskuntaa on kehitettävä laaja-alaisesti. Hankkeen teemoja ovat hyvinvointi, moninaisuus, yhdenvertaisuus, sukupuolten tasa-arvo sekä kulttuurisesti kestävä kehitys. Erityisesti lapset ja nuoret ovat hankkeessa etusijalla. Työssä hyödynnetään ja otetaan huomioon myös pohjoismainen tutkimus- ja innovaatiotoiminta.

Pohjoismaat tunnetaan maailmalla tasa-arvoisesta hyvinvointivaltion mallista, jossa kaikille turvataan yhtäläiset mahdollisuudet. Ihmisten elämänlaatu on Pohjoismaissa maailman parhaimmistoa, kun mittareina ovat terveys, työturvallisuus, sukupuolten tasa-arvo sekä koulutusmahdollisuudet. Esimerkiksi sukupuolten välisen tasa-arvon toteutumista mittaavassa Maailman talousfoorumin listauksessa Pohjoismaat pitivät vuonna 2014 kärkisijoja.

Lisätietoja

Projektipäällikkö Kirsi-Marja Lehtelä, THL, p. 029 524 6879

Neuvotteleva virkamies Maria Waltari, STM, p. 029 516 3337

Ylitarkastaja Annamari Asikainen, STM, Tasa-arvoyksikkö, p. 029 516 3232

Kulttuuriasiainneuvos Annika Söderlund, OKM, p. 029 533 0382

Projektisuunnittelija Sini Keinonen, OKM p. 029 533 0145

Sivun alkuun