Ministeri Rehula: Tietojärjestelmien yhteentoimivuus vaatii ohjausta ja yhteistyötä
Sote-uudistuksen yhtenä kivijalkana on tiedon integraatio. Jotta tieto voi rakentua asiakkaan ympärille ja palveluketjut rakentua sujuviksi, erityisesti Kanta-palveluiden sekä asiakas- ja potilastietojärjestelmien on oltava yhteentoimivia, perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula painotti 1.6.2016 järjestetyssä sairaanhoitopiirien ja suurten kuntien johtajatapaamisessa.
- Sosiaali- ja terveyspalveluiden tietojärjestelmien yhteisten rajapintojen varmistamisessa tarvitaan kansallista ohjausta ja standardointi- ja tukitoiminnan riittävää resursointia. Olennaista on, että digitalisaation ja tietojärjestelmien ohjaaminen sekä toiminnan kehittäminen ovat samoissa käsissä ja niitä tarkastellaan yhdessä. Avoimien rajapintojen integraation varmistamisessa tarvitaan todennäköisesti myös yhteistä kansallista toimijaa, ministeri Rehula sanoi.
- Lähikuukausien aikana linjataan, miten yhteisillä ratkaisuilla toteutetaan täydellistä tietointegraatiota. Sitä ennen ei kannata tehdä sellaisia sitovia ratkaisuja, jotka eivät ole täydellisen yhteentoimivia Kanta-alustan ja kansallisen palveluväylän kanssa, ministeri painotti.
Tarvitaan yhdessä ja samaan aikaan tekemistä
Suomi on terveysteknologian kehittämisen ja sote-tiedon hyödyntämisen edelläkävijä. Omahoitoon ja siinä hyödynnettävään terveysteknologiaan liittyvät markkinat ovat maailmanlaajuisesti kasvussa. Ministeri Rehula totesi, että hyviä palveluita rakennetaan verkostojen ja yhteistyön avulla.
- Una-hanke on ollut erinomainen esimerkki laajasta yhteistyöstä. Nyt ollaan oleellisessa taitekohdassa: määrittelyvaihe on päättynyt ja tietojärjestelmän hankintavaihe on käynnistymässä. Kaikkien osapuolten pitää sitoutua kuitenkin myös jatkossa pitkäjänteisesti yhteiseen toteutusrakenteeseen ja yhteisesti sovittuihin aikatauluihin, ministeri Rehula korosti.
Ministerin mukaan on merkittävää, että Una- ja Apotti-hankkeet ovat tehneet hyvää yhteistyötä ja käyneet rakentavaa vuoropuhelua.
- Yhteinen näkemys auttaa laadukkaiden ja skaalautuvien tietojärjestelmien tekemisessä. Monitoimittajuus ja modulaarisuus mahdollistavat terveen kilpailun ja pienten ICT-palveluntuottajien elinmahdollisuuden myös jatkossa. Hyvän vuoropuhelun jatkuminen on erittäin tärkeää, Rehula sanoi.
Digitalisaatio on toiminnan muutosta
Digitalisaatio on hallitusohjelmaa läpileikkaava teema. Rehula huomautti, että se liittyy sekä toiminnan ja prosessien muutokseen että liiketoiminnan kehittämiseen.
- Digitalisaatio ei ole sama asia kuin teknologian käyttöönotto. Se on toiminnan muutosta, joka edellyttää myös vanhoista käytännöistä luopumista. Sote-uudistuksessa muutoksen johtaminen on tärkeää, ja siksi olemme valmistelleet erityistä muutosakatemiaa, muutosjohtamisen koulutusta, ministeri Rehula sanoi.
Lisätietoja:
ministeri Rehulan erityisavustaja Hanna-Maija Kause p. 050 566 7949, [email protected]
Lisää aiheesta:
- Una-hanke (Kunnat.net)
- Digitalisaation onnistumiseen tarvitaan tietoa, määrätietoista johtamista ja yhteistyötä (STM 24.5.2016)
- Sosiaali- ja terveydenhuoltoon kehitetään uusia sähköisiä palveluja (STM 3.2.2016)