Ministeri Räty: Eläkeratkaisu turvaa tulevien sukupolvien eläkkeet
Työmarkkinakeskusjärjestöt Akavaa lukuun ottamatta ovat saaneet valmiiksi hallituksen pyytämän ehdotuksen työeläkejärjestelmän uudistamisesta.
"Olen tyytyväinen siihen, että työnantajat ja työntekijöiden edustajista SAK ja STTK pääsivät työeläkejärjestelmän uudistamisesta ratkaisuun. On tietenkin harmillista, ettei Akava pitänyt mahdollisena yhtyä neuvottelutulokseen. Järjestöjen ratkaisu näyttäisi alustavan arvion mukaan toteuttavan sille asetetut tavoitteet työurien pidentämisestä. Eläkeratkaisu on tärkeä osa julkisen talouden tasapainottamista. Kiitän neuvottelijoita vastuunkannosta vaikeissa päätöksissä", sosiaali- ja terveysministeri Laura Räty sanoi.
Sosiaali- ja terveysministeriö (STM) ja valtiovarainministeriö (VM) ovat arvioineet, että neuvotteluratkaisu täyttää hallitusohjelmassa kestävyysvajeen korjaamiselle asetetut ehdot. Lisäksi STM:ssä on arvioitu, että ratkaisu sosiaalisesti kestävä ja sosiaaliturvan kokonaisuuteen sopiva. Sosiaali- ja terveysministeriössä aloitetaan välittömästi tarpeellisten lainsäädäntömuutosten valmistelu ehdotuksen pohjalta.
Eläkeratkaisun toteuttaminen parantaisi laskelmien mukaan julkisen talouden kestävyysvajetta vähintään yhdellä prosenttiyksiköllä.
"Eläkeratkaisu turvaa suomalaisen työeläkejärjestelmän tulevaisuuden ja tulevien sukupolvien eläkkeet. Ratkaisu vastaa myös julkisen talouden kestävyysvajeeseen.Kun väestö ikääntyy, yhä pienempi joukko työikäisiä rahoittaa tarvittavat julkiset palvelut ja etuudet. Se vaatii enemmän työvuosia, joita uskon tämän ratkaisun tuovan", ministeri Räty totesi.
"Vaikka työmarkkinajärjestöjen ratkaisu on tärkeä koko Suomen taloudelle, se merkitsee myös suuria muutoksia työeläkejärjestelmässä. Eläkeiän nosto, muutokset eläkkeen kertymiseen sekä uusi työuraeläke ovat asioita, jotka vaikuttavat meidän nykyisten työikäisten tulevaisuuteen. Toivon, että kukaan ei tämänpäiväisen ratkaisun perusteella huolestu turhaan omasta eläkkeestään. Riittävillä siirtymäajoilla ja yksityiskohtien huolellisella valmistelulla varmistetaan lainsäädännössä se, että jokainen voi ennakoida ja suunnitella työuraansa ja eläkkeelle jäämistään. Tämän ratkaisun myötä nuoret, nyt työelämässä aloittavat ihmiset voivat luottaa siihen, että suomalainen eläkejärjestelmä toimii myös heidän eläköityessään", ministeri Räty muistutti.
Tavoitteena on, että kaikki työeläkeuudistukseen liittyvät hallituksen lakiesitykset annetaan eduskunnalle heti kevään 2015 eduskuntavaalien jälkeen ja uudistus tulee voimaan viimeistään vuoden 2017 alusta.
Lisätietojaylijohtaja Outi Antila, p. 050 527 1011
erityisavustaja Ville Sipiläinen, p. 040 7611558 (ministeri Rädyn haastattelupyynnöt)
Liitteet
Eläkeuudistus 2017: tausta ja ehdotukset (pdf, 664 kB )Linkki toiselle sivustolle
Muualla palvelussamme
EläkeuudistusLinkki toiselle sivustolle
Muualla verkossa