Ministeri Hyssälä sosiaali- ja terveydenhuollon ohjauksesta
Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä korosti ohjauksen ja valvonnan roolia sosiaali- ja terveydenhuollonkin kentällä. Hän sanoi olevansa vakuuttunut siitä, että nykyaikaisessa yhteiskunnassa ja pienessä maassa valtion ja kuntien on pystyttävä yhdessä neuvotellen ratkaisemaan kiperätkin kysymykset. Pelkkä informaatio-ohjaus ei enää riitä. Hyssälä puhui Oulussa sosiaali- ja terveydenhuollon aluehallintopäivillä 21. syyskuuta.
Lupa- ja valvontatoimen merkittävät muutokset ovat yksi tekijä, jonka vuoksi on syytä huolellisesti analysoida ja arvioida koko ohjauksen ja valvonnan kenttää sosiaali- ja terveydenhuollossa. Hyssälän mielestä meillä on tarve tehostaa ohjausta ja valvontaa. Samalla on avoimesti mietittävä, onko syytä tehdä myös organisatorisia muutoksia sosiaali- ja terveydenhuollon kentällä toimivien laitosten ja virastojen välillä. Tässä ministeri viittasi professori Jussi Huttusen ehdotuksiin valtion sektoritutkimuksen kehittämisestä. Hyssälä sanoi, että ministeriö arvioi ehdotukset huolella ja päättää sen jälkeen jatkotoimista.
Kansallisten terveys- ja sosiaalihankkeiden yhteydessä testataan uudentyyppistä ohjausmallia, kun aiemman perustamishankejärjestelmän tilalle luotua kehittämishankejärjestelmää toteutetaan. Kehittämishanke on väline, jonka avulla ministeriö voi saattaa käyntiin ja testata ohjelmien painotuksia. Tuemme yhteistyötä korostavia hankkeita, jotka ovat riittävän laajoja ja joihin sisältyy mahdollisuus siirtää toiminta pysyväksi, ministeri sanoi.
Hankehallinnoinnin kannalta ministeriö on Hyssälän mukaan haasteellisessa tilanteessa. Työ vaatii voimavaroja, joita samaan aikaan tarvittaisiin muuallakin. Yhtenä ratkaisuna on painottaa suurempia hankekokonaisuuksia, jotta pienimuotoinen hankekehittäminen ei kuormita ylintä hallintoa liiaksi. Hänen mielestään esimerkiksi Euroopan sosiaalirahaston hankkeiden hallinnointi kuuluisi tyypillisesti lääneille. Valvonnan siirto lähemmäs valvottavaa toimintaa tuo työhön lisää tehokkuutta ja näkyvyyttä ja on looginen jatko toiminnan siirrosta kulloinkin rationaaliselle tasolle.
Kunnallisten peruspalvelujen arviointi on osa sosiaali- ja terveydenhuollon ohjaus- ja valvontatehtävää. Menossa olevat laajat kansalliset hankkeet arvioidaan hallituskauden lopulla. Nyt on hyväksytty hoitoon pääsyä koskevat lainmuutokset. Ne hyväksyessään eduskunta edellytti, että hallitus seuraa, mitä vaikutuksia hyväksytyllä uudistuksella on perusterveydenhuoltoon ja ennalta ehkäisevään työhön kunnissa ja miten tähän työhön käytettävät resurssit kehittyvät uudistuksen jälkeen. Jotta myönteinen kehitys varmistetaan, sosiaali- ja terveysministeriössä on valmisteilla hallituksen esitys kansanterveyslain uudistamiseksi. Siinä täsmennetään kuntien tehtäviä väestön terveyden edistämisessä, Hyssälä sanoi.