Lasten tehohoidon saatavuutta ja osaamista varmistetaan valtionavustushankkeella
Sosiaali- ja terveysministeriö tukee kohdennetulla valtionavustuksella lasten tehohoidon kansallista saatavuutta ja osaamisen varmistamista yliopistosairaaloiden yhteistyönä.
Lasten tehohoito on toimintana vaativa, ja sitä toteutetaan Suomessa viidessä yliopistollisessa sairaalassa. Kukin yliopistollinen sairaala vastaa oman yhteistyöalueensa vastasyntyneiden ja keskosten tehohoidosta. Isompien lasten leikkauksen jälkeinen ja vaativin tehohoito on pitkälti keskittynyt Helsinkiin.
Lasten tehohoidon ja sen myötä sydänkirurgian saatavuus HUS:n Uudessa lastensairaalassa hankaloitui syksyllä 2022. Yliopistollisten sairaaloiden yhteinen työryhmä esitti loppuraportissaan (30.12.2022) useita toimenpiteitä tilanteen ratkaisemiseksi kansallisesti.
Nyt haettavana olevalla valtionavustuksella on tarkoitus luoda lasten tehohoitoon kansallisesti yhteensovitettu kokonaisuus, kehittää sairaaloiden työnjakoa ja varmistaa osaamista uudentyyppisellä koulutuksella HUS-yhtymän, Pirkanmaan ja Varsinais-Suomen hyvinvointialueiden yhteistyönä, kuten työryhmän loppuraportissa on ehdotettu.
Valtionavustusta voidaan käyttää lasten tehohoidon kansallisen hoitoprosessin ja strukturoidun koulutuksen kehittämis- ja pilotointikustannuksiin.
Avustusta on haettavana yhteensä 1 miljoona euroa vuosille 2023-2024.
Sosiaali- ja terveysministeriö on lisäksi tehnyt täydentävän ehdotuksen Julkisen talouden suunnitelmaan vuosille 2024-2027 hyvinvointialueiden yleiskatteelliselle momentille lasten tehohoidon toimintatapamuutokseen ja merkittävästi kohonneisiin kustannuksiin.
Lisätietoja
Lääkintöneuvos Sirkku Pikkujämsä, [email protected], p. 029 516 3014
Erityisavustaja Jenny Suominen, [email protected]