Lapsibudjetoinnissa tarvitaan kansallisen sote-tietopohjan kehittämistä ja sitoutumista lapsivaikutusten arviointiin

Lapsibudjetoinnin käyttöönottoa on pilotoitu hyvinvointialueilla. Kahdella hyvinvointialueella toteutettu pilotti osoittaa, että lapsibudjetoinnin ajankohtaisena haasteena on tietojen saatavuus. Kansallisen sote-tietopohjan kehittäminen helpottaa myös lapsibudjetoinnin käyttöönottoa.
Lapsibudjetoinnin tavoitteena on tuottaa tietoa julkisten varojen kohdentumisesta lapsiin ja arvioida, tukevatko ratkaisut lapsen oikeuksien sekä lasten hyvinvoinnille asetettujen tavoitteiden toteutumista.
Eduskunta myönsi vuonna 2022 kansalliselle lapsistrategialle erillisrahoitusta lapsibudjetoinnin käyttöönottoon hyvinvointialueilla. Lapsibudjetointia kehitettiin vuosina 2023–2024 valtionavustushankkeina Pirkanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan hyvinvointialueilla sekä kansallisessa lapsibudjetoinnin kehittämisverkostossa.
Pilotin yhteisenä tuotoksena työstettiin materiaali, joka jäsentää lapsibudjetoinnin osa-alueita ja käyttöönoton edellytyksiä. Lapsibudjetoinnin käyttöönoton ajankohtaisena haasteena hyvinvointialueilla on etenkin lasten ja perheiden sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaan liittyvien talous- ja toteumatietojen saatavuus.
”Sosiaali- ja terveydenhuollon toimintaan liittyvä tietopohja on monilta osin vasta kehittymässä. Kansalliset toimet tietopohjan vahvistamiseksi edesauttavat myös lapsibudjetoinnin käyttöönottoa tulevina vuosina. On tärkeää, että voimme arvioida nykyistä systemaattisemmin lasten oikeuksien toteutumista ja tehtyjen taloudellisten päätösten vaikutuksia hyvinvointialueilla”, kansallisen lapsistrategian johtava asiantuntija Liisa Jokinen toteaa.
Pilotit osoittivat, että lapsibudjetointiin liittyvän osaamisen ja käytäntöjen kehittämistä on tarpeen edelleen jatkaa sekä hyvinvointialueilla että kunnissa. Kansallinen lapsistrategia tukee tätä työtä vuosille 2024–2027 laaditun toimeenpanosuunnitelmansa mukaisesti ja hallituskaudet ylittävänä työnä.
Lisätiedot:
johtava asiantuntija Liisa Jokinen, p. 0295163225
erityisasiantuntija Laura Kuusio, p. 0295163504
Sähköpostit ovat muotoa etunimi.sukunimi@gov.fi