Lakihanke: Lisää joustoa sote-henkilöstön työnjakoon asiakas- ja potilasturvallisuutta vaarantamatta
Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattihenkilöstöä koskeva lainsäädäntö uudistuu. Uudistuksella tavoitellaan sitä, että sote-ammattilaiset voisivat keskittyä koulutustaan ja osaamistaan vastaaviin tehtäviin. Näin voitaisiin turvata sote-henkilöstön riittävyyttä ja vastata paremmin asiakkaiden ja potilaiden palvelutarpeisiin.
Lakihanketta koskeva ensimmäinen sidosryhmäkuuleminen järjestettiin tänään 4.9.2024 Helsingissä. Tilaisuuteen osallistui noin 300 eri sidosryhmien edustajaa.
Laillistetut ja nimikesuojatut ammatit arvioidaan uudelleen
Uudistuksen yhteydessä arvioidaan jokainen säännelty sosiaali- ja terveydenhuollon ammatti. Ammatti on säännelty, jos siihen vaaditaan lain perusteella tietty koulutus tai tutkinto tai ammatinharjoittamisoikeus.
Säännellyille sosiaali- ja terveydenhuollon ammateille tehdään riskinarviointi,
jolla kartoitetaan muun muassa mahdolliset riskit asiakas- ja potilasturvallisuudelle sekä sääntelyn välttämättömyys.
Tämän riskinarvioinnin perusteella päätetään, mitä ja miten ammatteja jatkossa säännellään,
sekä se, miten ammattihenkilöiden oikeudet ja velvollisuudet määritellään.
Sääntely varmistaa turvalliset ja laadukkaat palvelut
Nyt valmisteltavan sääntelyn on kestettävä aikaa eli vastattava sosiaali- ja terveydenhuollon pitkän aikavälin vaatimuksiin.
Sääntelyn on tarkoitus antaa selkeä kehys sekä palvelujen, palvelurakenteiden että palveluverkkojen muuttamiselle siten, että asiakkaan ja potilaan oikeudet turvallisiin ja laadukkaisiin palveluihin on varmistettu jatkossakin. Siksi säännellyt ammatit ja sääntelyn oikeusvaikutukset on valittava läpinäkyvästi, yhdenvertaisesti ja oikeudenmukaisesti.
Parhaillaan onkin menossa useita selvitystöitä, jotka tuottavat tietoa riskinarviointia varten. Vielä tämän vuoden aikana asetetaan työryhmä varsinaiseen säädösvalmisteluun.
Lue lisää lakihankkeesta:
Lisätietoja
Johtaja Jaska Siikavirta, p. 0295 163 394, [email protected]