Hyvinvointialueiden perustamisen vaikutus ympäristöterveydenhuollon järjestämiseen
Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen myötä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisvastuu siirtyy hyvinvointialueille ja Helsingin kaupungille vuoden 2023 alusta. Laki hyvinvointialueesta tuli voimaan 1.7.2021.
Ympäristöterveydenhuollon tehtävät säilyvät kuntien järjestämisvastuulla, eikä kuntien yhteistoiminnan organisointivaihtoehdoissa tapahdu muutoksia. Kuitenkin ne valvontayksiköt, jotka sijaitsevat sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymän yhteydessä, on organisoitava tehtävät uudelleen 1.1.2023 mennessä, elleivät alueen kunnat sovi tehtävien siirtämisestä hyvinvointialueen hoidettavaksi. Ympäristöterveydenhuollon tehtävät voidaan siirtää hyvinvointialueen hoidettavaksi, mikäli kaikki hyvinvointialueeseen kuuluvat kunnat tekevät asiasta yhtenäisen päätöksen. Laki ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueista on yhä voimassa ja valvontayksiköiden on täytettävä myös tämän lain vaatimukset organisointitavasta riippumatta.
Sosiaali- ja terveysministeriön, maa- ja metsätalousministeriön sekä Suomen Kuntaliiton kirjeessä kunnille ja ympäristöterveydenhuollon valvontayksiköille on kuvattu hyvinvointialueiden perustamisen vaikutuksia ympäristöterveydenhuollon järjestämiseen erilaisissa tilanteissa. Kirjeen liitteenä on Kuntaliiton ohje ympäristöterveydenhuollon yhteistoiminta-alueista. Ympäristöterveydenhuollon tehtävillä tarkoitetaan terveydensuojelua, tupakkavalvontaa, eläinlääkintähuoltoa ja elintarvikevalvontaa.
- Hyvinvointialueiden perustamisen vaikutus ympäristöterveydenhuoltoon
- Kuntaliiton ohjeita ympäristöterveydenhuollon järjestämiseen
Lisätietoja:
Neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola, sosiaali- ja terveysministeriö, p. 02951 63282, [email protected]
Elintarviketurvallisuusjohtaja Sebastian Hielm, maa- ja metsätalousministeriö, p. 050 524 5761, [email protected]
Ympäristöterveydenhuollon erityisasiantuntija Kaisa Mäntynen, Suomen Kuntaliitto ry, p. 09 771 2139, [email protected]