Hallitus esittää, että säteilyn umpilähteiden käyttöä saisi jatkaa 40 vuoden määräajan jälkeen
Hallitus esittää säteilylakiin muutosta, jonka myötä umpilähteiden käyttöä voisi tietyissä tilanteissa jatkaa laissa säädetyn määräajan jälkeen. Uusien umpilähteiden saatavuus on heikentynyt Venäjään kohdistettujen pakotteiden myötä, jonka lisäksi umpilähteiden käytöstä poistaminen on nykyisellään haasteellista.
Umpilähde on teollisesti valmistettu laite, jonka sisälle on suljettu radioaktiivista ainetta. Niitä käytetään monissa teollisuuden ja terveydenhuollon sovelluksissa kuten säteilyyn perustuvissa mittalaitteissa, sädehoidon laitteissa ja kalibrointilähteinä.
Umpilähteiden käytöstä poistamiseen liittyy haasteita, jotka on ratkaistava
Voimassa olevan lain mukaan umpilähteet tulisi poistaa käytöstä, kun niiden vaatimuksenmukaisuuden osoittamisesta on kulunut 40 vuotta. Suomessa on Säteilyturvakeskuksen (STUK) tietojen perusteella 145 vanhaa umpilähdettä, jotka pitäisi poistaa käytöstä viimeistään 15.12.2023. Vanhojen umpilähteiden käytöstä poistamiseen liittyy kuitenkin Suomessa haasteita, joiden vuoksi tällaista määrää umpilähteitä ei pystytä poistamaan määräajassa.
Korkea-aktiivisten umpilähteiden käsittelyyn tarvittavaa välineistöä, säteilysuojia ja osaajia ei ole Suomessa riittävästi. Lisäksi korkea-aktiivisten umpilähteiden loppusijoittamisen kapasiteetti on rajallinen, eikä kaikille umpilähteille ole vielä olemassa loppusijoitusratkaisua.
Toiminnanharjoittajat hakisivat turvallisuuslupaansa muutosta
Hallituksen esityksen tavoitteena on turvata toiminnanharjoittajille mahdollisuus jatkaa umpilähteiden käyttöä tilapäisesti, kunnes haasteet saadaan ratkaistua.
Lakimuutoksen myötä toiminnanharjoittaja voisi hakea turvallisuuslupaansa muutosta, jonka myötä 40 vuotta vanhempaa umpilähdettä voisi edelleen käyttää. Edellytyksenä olisi, että umpilähteen eheys ja turvallinen käyttö varmistetaan ja ettei umpilähdettä voida kohtuullisin keinoin korvata tai poistaa käytöstä.
Ehdotettu laki on tarkoitettu tulemaan voimaan mahdollisimman pian ja viimeistään 15.12.2023. Jos toiminnanharjoittaja hakee kahden kuukauden kuluessa lain voimaantulosta turvallisuuslupaa umpilähteelle, umpilähteen käyttöä saisi jatkaa, kunnes STUK on ratkaissut hakemuksen.
Lisätietoja
neuvotteleva virkamies Vesa Pekkola, p. 0295 163 282, etunimi.sukunimi(at)gov.fi