Etelä-Savossa on paljon iäkkäiden omaishoitoa ja vain vähän perhehoitoa
Vuonna 2030 Etelä-Savossa on yli 75-vuotiaita 9000 nykyistä enemmän. Maakunnassa tarvitaan monipuolisia asumisratkaisuja, jotta iäkkäät ihmiset saavat jatkossa tarvitsemaansa apua.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottaman aineiston mukaan Etelä-Savossa kiinnitetään hyvin huomiota erityisryhmiin, kuten yksinasuviin ja omaishoidossa oleviin, joilla on suuri avun tarve. Asiakasohjausta ja palvelutarpeen arviointia on vielä kehitettävä, koska se on oikeudenmukainen tapa laskea kustannuksia. Palvelut on mitoitettava tarpeen mukaisiksi.
Savonlinnassa ja Enonkoskella pohdituttaa kotihoidon riittävyys. Sen resursointiin olisi kiinnitettävä huomiota. Koko Etelä-Savossa asumisen ratkaisuja pitäisi kehittää. Esimerkiksi perhehoidon avulla voitaisiin vaikuttaa muuttuviin tilanteisiin nopeasti. Maakunnassa on nyt vain vähän perhehoitoa. Iäkkäiden omaishoitoa sen sijaan on hyvin.
Alueen muutosagentti sovittaa yhteen iäkkäiden palvelujen kokonaisuutta
Iäkkäiden palveluja kehitetään hallituksen kärkihankkeessa, jonka tavoitteena on saada iäkkäille sekä omais- ja perhehoitajille nykyistä yhdenvertaisemmat, paremmin koordinoidut ja kustannusten kasvua hillitsevät palvelut. Hankkeesta rahoitetaan myös maakuntien alueilla toimivien muutosagenttien toimintaa.
Etelä-Savon alueella muutosagenttina toimii terveystieteiden maisteri, sairaanhoitaja ja työnohjaaja Irma Ahokas-Kukkonen Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymästä, ESSOTEsta. Muutosagentin keskeisin tehtävä on muodostaa maakuntaan yhteen sovitettu iäkkäiden palvelujen kokonaisuus.
”Tätä kokonaisuutta edistetään ja kehitetään verkostoitumalla koko alueen kaikkien toimijoiden- kuntien, järjestöjen ja yksityisten palvelutuottajien - kanssa asiakaslähtöisesti. Asiakaslähtöisyys tarkoittaa sitä, että ikääntyvien voimavaroja vahvistetaan, tuetaan toimintakykyä ja kuntoutumista sekä järjestetään moniammatillisesti palvelukokonaisuuksia, jotka vastaavat arjessa pärjäämisen tarpeisiin”, muutosagentti Irma Ahokas-Kukkonen kertoo.
Kärkihanke lyhyesti
STM:n hallinnoimassa kärkihankkeessa uudistetaan kotihoitoa ja vahvistetaan omaishoitoa ja perhehoitoa. Muutos tehdään ja juurrutetaan käyttöön laajoissa, useiden eri toimijoiden yhteisissä kokeiluissa. Kärkihankkeen toteuttamiseen on käytettävissä yhteensä 30 miljoonaa euroa vuosille 2016–2018.
THL ja STM järjestävät loka-joulukuussa sarjan maakuntatilaisuuksia, jotka saattavat muutoksen keskeiset toimijat yhteen. Tilaisuuksia on yhteensä 19
Kärkihanketta voi seurata Twitterissä aihetunnisteella #ikiomat. Maakuntatilaisuuksien aikataulut ja materiaalit löytyvät verkko-osoitteella www.thl.fi/iomaakunnat.
Lisätietoja
johtaja Päivi Voutilainen, STM, p. 02951 63403, [email protected]
projektipäällikkö Anja Noro, STM, p. 029516 3006, [email protected]
tutkimuspäällikkö Sari Kehusmaa, THL, p. 029 524 7914, [email protected]
muutosagentti Irma Ahokas-Kukkonen, ESSOTE, p. 044 351 2489, [email protected]