Etelä-Karjalassa tarvitaan lisää asumisvaihtoehtoja ikäihmisille
Vuonna 2030 Etelä-Karjalassa on yli 75-vuotiaita 7 300 nykyistä enemmän. Samalla kun elinikä pitenee, tulee lisää myös terveitä vuosia sekä aikaa, jolloin tarvitaan apua. Etelä-Karjalassa kotihoitoa on jo kehitetty. Nykyisin maakunnassa voi asua entistä pidempään kotona, ja kotiin saa tarvittaessa intensiivistä apua.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tuottaman aineiston mukaan Etelä-Karjalassa on edelleen kehitettävä asumisen vaihtoehtoja. Maakunnassa tarvitaan uusia innovatiivisia asumisratkaisuja.
Iäkkäiden perhehoito on kehittyvä palvelumuoto, joka sopii käytettäväksi palveluasumisen rinnalle erityisesti muistisairaille ja omaishoitajan sijaishoitona. Palvelukokonaisuutta voidaan kehittää parantamalla palveluohjausta. Keskitetty palveluohjaus on oikeudenmukainen tapa säästää palveluissa. Tällöin palvelut kohdennetaan tarkasti tarpeen mukaan. Tässä on myös Etelä-Karjalassa edelleen kehitettävää.
Kotihoito on suurimpien haasteiden edessä, ja se tarvitsee selvästi nykyistä enemmän tukea muulta palvelujärjestelmältä. Onnistuakseen kotihoito tarvitsee koko palvelujärjestelmän osallistumista. Tämä tarkoittaa myös päivystävän sairaalan, ensihoidon ja kuntoutuksen roolia osana kotihoitoa. Asiakkaan monialaiseen palvelutarpeen arviointiin on lisättävä myös kuntoutuksen, ravitsemuksen ja lääkehoidon kokonaisarviointia.
Alueen muutosagentti sovittaa yhteen iäkkäiden palvelujen kokonaisuutta
Iäkkäiden palveluja kehitetään hallituksen kärkihankkeessa, jonka tavoitteena on saada iäkkäille sekä omais- ja perhehoitajille nykyistä yhdenvertaisemmat, paremmin koordinoidut ja kustannusten kasvua hillitsevät palvelut. Hankkeesta rahoitetaan myös maakuntien alueilla toimivien muutosagenttien toimintaa.
Etelä-Karjalan alueella muutosagenttina toimii kehitysjohtaja Merja Tepponen Etelä-Karjalan sosiaali- ja terveydenhuollon ky Eksotesta. Muutosagentin keskeisin tehtävä on muodostaa maakuntaan yhteen sovitettu iäkkäiden palvelujen kokonaisuus.
”Eksoten kotihoitoon vakinaistetaan vielä lokakuun aikana 10 työntekijää. Pyrimme siihen, että kotihoidon henkilöstöllä olisi edes joillain käynneillä aikaa perehtyä asiakkaan kokonaistilanteeseen ja elämänkaareen. Lisäksi maakunnassa on käynnistynyt senior- ja yhteisöasumista kartoittava työryhmä”, kertoo muutosagentti Merja Tepponen.
Kärkihanke lyhyesti
STM:n hallinnoimassa kärkihankkeessa uudistetaan kotihoitoa ja vahvistetaan omaishoitoa ja perhehoitoa. Muutos tehdään ja juurrutetaan käyttöön laajoissa, useiden eri toimijoiden yhteisissä kokeiluissa. Kärkihankkeen toteuttamiseen on käytettävissä yhteensä 30 miljoonaa euroa vuosille 2016–2018.
THL ja STM järjestävät loka-joulukuussa sarjan maakuntatilaisuuksia, jotka saattavat muutoksen keskeiset toimijat yhteen. Tilaisuuksia on yhteensä 19
Kärkihanketta voi seurata Twitterissä aihetunnisteella #ikiomat. Maakuntatilaisuuksien aikataulut ja materiaalit löytyvät verkko-osoitteella www.thl.fi/iomaakunnat.
Lisätietoja
johtaja Päivi Voutilainen, STM, p. 02951 63403, [email protected]
projektipäällikkö Anja Noro, STM, p. 029516 3006, [email protected]
tutkimuspäällikkö Sari Kehusmaa, THL, p. 029 524 7914, [email protected]
muutosagentti Merja Tepponen, p. +358400655197, [email protected]