Hyppää sisältöön
Media

STM ja THL tiedottavat
Epidemiatilanne on parantunut alueilla – ulkomailta saatujen tartuntojen osuus kasvussa

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 24.6.2021 10.00
Tiedote 186/2021

Koko maan viikoittainen covid-19-tapausmäärä on vähentynyt noin kolmannekseen toukokuun ensimmäiseen viikkoon verrattuna. Viime viikolla (14.–20.6.) tapausten väheneminen kuitenkin hidastui. Tartuntatautirekisteriin ilmoitettiin 514 uutta tapausta, noin 40 tapausta vähemmän kuin edellisellä viikolla. 

Uusista tartunnoista 27 % todettiin henkilöillä, jotka olivat tartunnan toteamishetkellä karanteenissa. Ulkomailla saatujen tartuntojen osuus uusista tartunnoista kasvoi: 33 % tartunnoista oli saatu ulkomailla, kun edellisviikolla osuus oli 19 %.

Sataatuhatta asukasta kohden uusia tartuntoja ilmaantui kahden viimeksi kuluneen viikon (7.–20.6.) aikana 19, ja kahden niitä edeltävän viikon aikana 29. 

Epidemiatilanne on parantunut merkittävästi valtaosalla alueista kuluneen kuukauden aikana. Useimmilla alueilla tartuntoja todetaan tällä hetkellä vähän tai ei lainkaan. Epidemian kiihtymisvaiheessa on vain Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri. Muut sairaanhoitopiirit ovat pääosin perustasolla, muutama kunta on kiihtymisvaiheessa.

Arvioitu tehollinen tartuttavuusluku on edelleen alle yhden, 0,55–0,75 (90 % todennäköisyysväli).

Sairaalahoidossa olevien määrä vähenee edelleen

Sairaalahoidossa Covid-19-potilaita oli 23.6.2021 sairaanhoitopiirien ilmoituksen mukaan yhteensä 33, joista perusterveydenhuollon osastoilla 4, erikoissairaanhoidon osastoilla 24, ja teho-osastoilla 5 potilasta. 

Myös ennusteet tulevan viikon valtakunnallisista erikoissairaanhoito- ja tehohoitojaksojen lukumääristä ovat edelleen laskussa.

Tautiin liittyviä kuolemia oli 23.6.2021 raportoitu yhteensä 969.

Testiin lievissäkin oireissa ja rokote omalla vuorolla

Koronavirustestien määrä on lievässä laskussa. Viikolla 24 tehtiin noin 90 000 testiä, mikä on noin 6 000 vähemmän kun edellisviikolla. Positiivisten testien osuus on 0,6%, mikä on samaa tasoa kuin viime viikkoina.

Testiin on edelleen syytä hakeutua lievissäkin oireissa sekä noudattaa suosituksia tartuntojen torjunnassa. 

Myös rokote kannattaa ottaa, kun oma vuoro tulee. Koronarokote suojaa hyvin koronavirustautia ja sen vakavia muotoja sekä virusmuunnoksia vastaan. Koko maassa noin 56 % väestöstä on saanut ainakin yhden rokoteannoksen, ja toisen annoksen 16 %. 

Epidemiatilannetta seurataan myös kesällä

Epidemiologista tilannetta seurataan läpi kesän. Tilannekatsaus julkaistaan torstaisin klo 10. 

Tänään julkaistu epidemian seurantaraportti sekä edelliset raportit ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) sivuilla. 

Lisätietoja

Otto Helve, ylilääkäri, THL, [email protected] (epidemiatilanne)
Simopekka Vänskä, erikoistutkija, THL, [email protected] (ennustemallit)
Liisa-Maria Voipio-Pulkki, strategiajohtaja, STM, [email protected] (tilannekuva- ja mallinnustyöryhmä)
Pasi Pohjola, johtaja, STM, [email protected] (tilannekuva- ja mallinnustyöryhmä)
Mia Kontio, johtava asiantuntija, THL, [email protected] (rokotukset)

Sivun alkuun