Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ensimmäiset sote-investointien poikkeusluvat myönnetty

Sosiaali- ja terveysministeriö
6.10.2016 15.31
Tiedote 162/2016

Sosiaali- ja terveysministeriö on myöntänyt tähän mennessä 14 poikkeuslupaa kuntien suunnittelemiin suuriin investointeihin. Kuntien ja kuntayhtymien sosiaali- ja terveyspalvelujen laajoja ja pitkäaikaisia ulkoistuksia sekä suuria investointeja on rajoitettu väliaikaisella lailla. Yli viiden miljoonan euron investoinnit ovat mahdollisia STM:n poikkeusluvalla, jos ne ovat perusteltuja sote-uudistuksen tavoitteiden ja koko maakunnan näkökulmasta.

Myönteisiä investointipäätöksiä on annettu uudisrakennuksiin, laajennuksiin ja peruskorjauksiin.

Vantaa on saanut myönteiset päätökset Katriinan sairaalan peruskorjaukseen sekä asunnottomille rakennettaviin työ-, päivätoiminta- ja asunrakennusten rakentamiseen. Loviisa sai luvan ikäihmisten palvelutalon ja tehostetun palveluasumistalon rakentamiseen. HUS saa rakentaa Hyvinkään sairaalaan lisärakennuksen.

Kainuun sosiaali- ja terveydenhuollon kuntayhtymä sai luvan Kainuun keskussairaalan peruskorjaukseen sekä uudisrakentamiseen.

Jyväskylä sai luvan ympärivuorokautisen palveluasumisen uudisrakennukseen, joka korvaa nykyiset, vanhentuneet laitospaikat. Lisäksi Jyväskylän Vaajakoskelle on lupa rakentaa terveysasema sekä tehostettua palveluasumista ja tuettua palveluasumista.

Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri sai luvan T3-sairaalan uudisrakennukseen. Vaasassa rakennetaan uusi ympärivuorokautinen palvelutalo ja Etelä-Pohjanmaalla psykiatrian sairaalarakennus keskussairaalan yhteyteen.

Etelä-Savon sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä pääsee rakentamaan uuden perhetalon, laajentamaan päivystyksen tiloja sekä peruskorjaamaan psykiatrian ja päihdepalvelujen tiloja.

Ylä-Savon sote-kuntayhtymä sai luvan terveyskampuksen lisärakennukseen sekä peruskorjaukseen, ja Pohjois-Karjalan sairaanhoito- ja sosiaalipalvelujen kuntayhtymä keskussairaalan uudisrakennukseen, laajennukseen ja peruskorjaukseen. Sodankylässä voidaan rakentaa hyvinvointikeskus.

STM:llä on käsiteltävänä myös muita hakemuksia, joista ei ole vielä ehditty tehdä päätöksiä. Hakemuksia on tähän mennessä tullut yhteensä 27. Hakemukset käsitellään viivytyksettä.

Sote-investointeja rajoittava väliaikainen laki tuli voimaan 1.7.2016 ja se on voimassa 31.12.2019 saakka. Lain tarkoituksena on turvata sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksen eteneminen hallituksen tavoitteiden mukaisesti.

Lisätietoja

erityisasiantuntija Anne Arvonen, p. 02951 63285

erityisasiantuntija Kirsi Kaikko, p. 0295 163 545

alueuudistus-arkisto sote-uudistus
Sivun alkuun