Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtakunnallisilla Lape-päivillä 24.4. aiheena lapset ja perheet sivistyskunnassa

Opetus- ja kulttuuriministeriöSosiaali- ja terveysministeriö
29.3.2018 9.57
Uutinen

LAPE-muutosohjelman LAPE-päivät järjestetään 23.–24. huhtikuuta Helsingissä. Toisena päivänä, 24.4. pohditaan SOTE -uudistuksen vaikutuksia kuntien kannalta opetus- ja kulttuuriministeriön toimialalla. Päivän teemana on ”Lapset ja perheet sivistyskunnassa”.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen siirtyessä maakuntien vastuulle tulee opetus- ja kulttuuritoimen palveluista kuntien suurin toimiala. Tulevaisuuden kuntien voidaan sanoa olevan sivistyskuntia. Tulevaisuuden kunnassa palvelutuotannon keskiössä ovat lapset ja nuoret.

Tilaisuudessa puhuvat opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen, opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ja yleissivistävän koulutuksen ja varhaiskasvatuksen osaston ylijohtaja Eeva-Riitta Pirhonen sekä Kuntaliiton johtaja Terhi Päivärinta.

Tilaisuudessa kuullaan lisäksi sivistyspalvelujen ja sosiaali- ja terveyspalvelujen yhdyspintaselvityksestä, josta kertoo selvityshenkilöiden puheenjohtaja, Opetushallituksen pääjohtaja Olli-Pekka Heinonen. Tilaisuudessa esitellään myös esimerkkejä hyvistä yhteistyömalleista.  Paneelikeskustelussa keskustellaan opetuksen, kulttuurin, liikunnan ja nuorisotyön rooleista uudessa kunnassa. Keskustelemassa nuoriso- ja liikuntapolitiikan osaston ylijohtaja Esko Ranto.

Seminaarin puheenjohtajana toimii johtaja Jorma Kauppinen Opetushallituksesta.

Sivistyskunta -yhteistyöryhmä asetettu

Opetus- ja kulttuuriministeriö asetti maaliskuussa Sivistyskunta - yhteistyöryhmän, jonka tehtävänä on ennakoida SOTE -uudistuksen vaikutuksia kuntien asemaan ja toimintaedellytyksiin erityisesti opetus- ja kulttuuriministeriön toimialan palveluiden näkökulmasta. Työryhmän puheenjohtajana toimii opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Työryhmän tehtävänä on muun muassa kartoittaa uudistuksen aiheuttamia haasteita ja kehittämisvaihtoehtoja sekä tehdä ehdotuksia kuntien ja maakuntien välisen yhteistyön ja lasten ja nuorten aseman ja osallisuuden kehittämiseksi tulevaisuuden kunnassa. Työryhmän määräaika on 31.12.2018.

- - -

Lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma (LAPE) on hallituksen kärkihanke, jossa uudistetaan lapsille, nuorille ja perheille suunnattuja palveluja siten, ne muodostavat asiakkaiden tarpeita nykyistä paremmin vastaavan kokonaisuuden. Muutosohjelmaa johtavat sosiaali- ja terveysministeriö sekä opetus- ja kulttuuriministeriö.

Lisätietoja ja ohjelma:

Twitterissä @THLlapemuutos ja aihetunniste #lapemuutos

Aiheeseen liittyvää

Lapsi- ja perhepalveluiden muutosohjelma (LAPE) 
Sivistyskunta -yhteistyöryhmä 

Kirjastot Koulutus Kulttuuri Kärkihankkeet LAPE Liikunta Nuoriso Sanni Grahn-Laasonen kärkihankkeet
Sivun alkuun