Genomikeskus - tiedosta terveyttä -kansalaisviestintäkampanja jakaa tietoa genomikeskuksesta
Sosiaali- ja terveysministeriö käynnistää Genomikeskuksen kansalaisviestintäkampanjan keskiviikkona 23.5.2018. Valtakunnallisen kansalaisviestinnän pääkanava on genomikeskus.fi –verkkosivusto. Sivusto on tarkoitettu ensisijaisesti kansalaisille. Sivusto tarjoaa yleiskatsauksen valmisteilla olevasta Genomikeskuksesta ja genomilaista.
Sivustolta löytyvät vastaukset useimmin kysyttyihin kysymyksiin sekä asiantuntijoiden blogikirjoituksia ajankohtaisista näkökulmista. Sivustolle on koottu potilasvideoita, jotka kertovat miten genomitietoa käytetään jo nykyisin. Kaikki Genomikeskusta koskevat tiedot perustuvat suunnitelmiin, tiedot saattavat muuttua valmistelun edetessä.
Genomikeskus.fi -sivustolla on sisältöjä suomeksi, ruotsiksi, englanniksi ja tulossa myös selkokielellä. Sivustoa ylläpitää STM. Genomikeskus.fi -sivusto tulee olemaan kansalaisviestinnän käytössä vuoden 2018 loppuun, jonka jälkeen se on tarkoitus siirtää perustettavalle Genomikeskukselle.
Viestintäkampanja näkyy myös eri medioissa kautta maan. Kansalaisia ohjataan verkkosivustolle sanomalehtiartikkelien, verkkovideoiden ja radiomainosten avulla.
Kansalaiset voivat vaikuttaa genomilain valmisteluun
Kampanjan tavoitteena on välittää kansalaisille tietoa valmisteilla olevasta uudesta viranomaisesta ja sitä sääntelevästä genomilaista sekä mahdollistaa kansalaisten osallistuminen asian valmisteluun.
Luonnos genomilaiksi lähetetään lausunnoille touko-kesäkuussa 2018. STM avaa samaan aikaan Ota kantaa –verkkopalveluun kyselyn, jotta kansalaiset voivat kertoa mielipiteensä valmisteilla olevan Genomikeskuksen tavoitteista sekä ehdotuksista sen tehtäviksi ja toimintatavoiksi.
Genomikeskuksen valmistelusta löytyy tietoa myös STM:n verkkosivujen kautta osoitteessa http://stm.fi/genomikeskus. Sivustolta löytyy mm. vapaasti käytössä oleva asiantuntija-artikkeli Genomikeskuksesta ja yleissanasto.
Genomikeskus tukee täsmälääketieteen kehittymistä
Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee Suomeen perustettavaa Genomikeskusta ja genomilakia. Genomikeskus olisi uusi viranomainen, joten sen perustamisesta säädetään lailla. Hallituksen esitys on tavoitteena antaa eduskunnalle syksyllä 2018.
Genomikeskus toimisi genomitiedon käytön asiantuntijana Suomessa. Keskuksen tehtävänä olisi tehostaa genomitiedon vastuullista käyttöä ihmisten terveyden edistämiseksi ja hallinnoida kansallista genomitietokantaa. Genomikeskukseen tallennetaan väestön genomitiedot.
Genomikeskus mahdollistaa osaltaan täsmälääketieteen kehittymisen. Ihmisen koko perimästä eli genomista saatavaa tietoa voidaan tulevaisuudessa hyödyntää tehokkaasti sairauksien todentamisessa, hoidossa ja ehkäisyssä. Geenitesteillä voidaan tulevaisuudessa selvittää esimerkiksi ihmisten riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydän- ja verisuonitauteihin tai rintasyöpään. Perimästä saatava tieto auttaa myös määrittämään yksilölle parhaiten sopivan ja tehokkaimman hoidon.
Genomikeskuksen perustaminen on yksi Sipilän hallituksen kasvupolitiikan painopisteistä ja Terveysalan tutkimus- ja innovaatiotoiminnan kasvustrategian toimenpiteistä. Strategian toimeenpanoa ohjaavat kolmen ministeriön (TEM, STM, OKM) sekä Business Finlandin ja Suomen Akatemian edustajat.
Lisätietoja
strategiajohtaja Liisa-Maria Voipio-Pulkki, STM, p. 02951 63382, [email protected]
(Genomikeskuksen ja genomilain valmistelua koskevat kysymykset)
erityisasiantuntija Tuula Helander, STM, p. 02951 63480, [email protected] (Terveysalan kasvustrategiaan liittyvät kysymykset)
selvityshenkilö, professori, genetiikan ylilääkäri Kristiina Aittomäki, p. +358 50 427 1406, [email protected] (Genomikeskuksen toimintoja koskevat kysymykset)
projektitiedottaja Riikka Nurmi, STM, p. +358 411 8132, [email protected]