Hoppa till innehåll
Media

Det är tillåtet att beställa elektroniska cigaretter och nikotinvätskor till Finland från utlandet fram till utgången av året

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 25.8.2016 12.55
Pressmeddelande 115

Privatpersoner kan beställa elektroniska cigaretter och nikotinvätskor från utlandet fram till utgången av år 2016. Regeringen föreslår en övergångsbestämmelse gällande detta i den nya tobakslagen som trädde i kraft den 15 augusti. Ändringen föreslås träda i kraft så snart som möjligt.

Genom övergångsbestämmelsen rättas den punkt i den nya tobakslagen som redan från ikraftträdandet av lagen, dvs. direkt från och med den 15 augusti 2016 har förbjudit en privatperson att ta emot elektroniska cigaretter eller nikotinvätskor som han eller hon har beställt från utlandet. Detta tidsschema har varit inkonsekvent med att förbudet som gäller distansförsäljning av elektroniska cigaretter och nikotinvätskor träder i kraft först vid ingången av år 2017. Den ändring av tobakslagen som nu görs ser till att övergångstiderna för förbudet mot distansförsäljning och mottagandet av elektroniska cigaretter och nikotinvätskor motsvarar varandra.

Elektroniska cigaretter och nikotinvätskor finns ännu inte till försäljning i Finland. Därför är det möjligt att skaffa dem med stöd av övergångsbestämmelsen tills produkterna kommer till försäljning på marknaden i Finland i början av år 2016.

På grund av att övergångsbestämmelsen i lagen tidigare av misstag var motstridig kommer elektroniska cigaretter och nikotinvätskor som Tullen eventuellt tagit i beslag eller omhändertagit att returneras till sina beställare. Tullen informerade om detta i förra veckan. Övergångsbestämmelser för elektroniska cigaretter och nikotinvätskor (uppdaterad 19.8.2016)

Ytterligare information:

Kari Paaso, direktör, tfn 02951 63340
Laura Terho, jurist, tfn 02951 63550

Tillbaka till toppen