Hoppa till innehåll
Statsrådet och ministerierna Media

Maatalousyrittäjien vakuutusmaksujen viivästyskorko alenee

Sosiaali- ja terveysministeriö
21.6.2017 13.18
Tiedote 92/2017

Hallitus esittää Maatalousyrittäjien eläkelaitokselle maksettavien vakuutusmaksujen viivästyskoron väliaikaista alentamista neljään prosenttiin. Muutoksen tarkoituksena on helpottaa maatilojen maksuvaikeuksia.

Hallitus antoi asiaa koskevan esityksen eduskunnalle keskiviikkona 21. kesäkuuta. Lain on tarkoitus tulla voimaan mahdollisimman pian. Lakia sovellettaisiin 1 päivästä heinäkuuta 2017 alkaen ja se olisi voimassa vuoden 2018 loppuun asti.

Viimeisten vuosien aikana maatalousalalla on tapahtunut maatalousyrittäjistä riippumattomia odottamattomia muutoksia, jotka ovat vaikuttaneet siten, että maatilojen maksuvalmius on heikentynyt. Vakuutusmaksuille asetetun viivästyskoron periminen täysimääräisenä nykyisessä tilanteessa voisi johtaa siihen, että maksua maksavat pyrkivät alentamaan maatalousyrittäjän eläkelain mukaista työtulon tasoa. Tämä puolestaan lisäisi tulevaisuudessa kansaneläke- ja takuueläkemenoja. Työtulo vaikuttaa mm. eläkevakuutusmaksuihin ja eläkkeen määrään.

Maatalousyrittäjät ja apurahansaajat vakuutetaan Maatalousyrittäjien eläkelaitoksessa vanhuuden, työkyvyttömyyden, perheenhuoltajan kuoleman ja työtapaturman varalta. Lisäksi heidät liitetään ryhmähenkivakuutukseen. Maatalousyrittäjien eläkelaitokselle tehtiin tammi-helmikuussa 2017 noin 1600 vakuutusmaksujen maksulykkäyspyyntöä. Vuoden 2016 vastaavana aikana pyyntöjä tuli noin 1000.

Lisätietoja:

hallitussihteeri Hanna Tossavainen p. 02951 63005, [email protected]

Tillbaka till toppen