Hoppa till innehåll
Media

Förordningen om avgifterna inom studerandehälsovården för högskolestuderande på remiss

social- och hälsovårdsministeriet
Utgivningsdatum 6.10.2022 13.08
Pressmeddelande 230/2022

Det föreslås att högskolestuderandes hälsovårdsavgift ska vara 73,60 euro år 2023. Förslaget om avgifterna inom studerandehälsovården för högskolestuderande är på remiss 5.10.-1.11.2022.

Storleken på avgifterna inom studerandehälsovården för högskolestuderande bestäms årligen genom förordning av Statsrådet. Enligt den föreslagna förordningen ska hälsovårdsavgiften per högskolestuderande vara 73,60 euro per år, dvs. 36,80 euro per termin år 2023. Avgiften stiger med 2 euro jämfört med år 2022. Dröjsmålsavgiften ska fortsättningsvis vara 5,00 euro, och avgiften för oanvända mottagningstider fortsättningsvis 40,00 euro.  

Det föreslås att de studerande som avlägger en EU-examen och som omfattas av en annan EU- eller EES-stats, Schweiz eller Förenade konungariket Storbritanniens och Nordirlands ansvar för sjukvårdskostnaderna inte längre ska behöva betala hälsovårdsavgift eller dröjsmålsavgift inom studerandehälsovården för högskolestuderande, men fortfarande ha rätt till Studenternas hälsovårdsstiftelses tjänster. Ändringen inverkar inte på nivån på hälsovårdsavgiften för finländska studerande, eftersom kostnaderna för studerandehälsovården för varje studerande från en annan stat som avlägger en EU-examen ska betalas av den stat som ansvarar för den studerandes sjukvård.  

Ytterligare information: 

Arja Ruponen, konsultativ tjänsteman, [email protected]
Titta Honkala, jurist, [email protected]

Tillbaka till toppen