Sosiaaliturvauudistuksen uutishuone

Uutiset ja tiedotteet

Pasi Moisio: Sosiaaliturvakomitea aloittaa ongelmien selvittämisen sosiaaliturvan monimutkaisuudesta

17.9.2020 15.38
STM
Pasi Moisio
Keväällä 2020 aloittanut sosiaaliturvakomitea määrittelee ensimmäiseksi, mihin sosiaaliturvan ongelmiin se työssään etsii ratkaisuja. Jo ennen kesälomia komitea hahmotteli sosiaaliturvan neljä keskeistä ongelmakokonaisuutta: 1) sosiaaliturvan monimutkaisuus, 2) ansiotyön ja sosiaaliturvan yhdistäminen, 3) vähimmäisturva, perusturva ja asuminen sekä 4) palvelujen ja etuuksien yhteensovittaminen.

Sosiaaliturvakomitean seminaari suorana lähetyksenä maanantaina 21.9. klo 13-15
Seminaari: Vahvuudet ja varjopuolet - suomalaisen sosiaaliturvan säilyttämisen arvoiset asiat ja keskeiset ongelmat

15.9.2020 11.06
STM
Sosiaaliturvauudistus kysyy seminaarissaan asiantuntijoilta, mitä sosiaaliturvasta kannattaa säilyttää, mitä korjata. Miten työ ja sosiaaliturva yhdistyvät ihmisen elämässä nyt ja tulevaisuudessa? Miten sosiaaliturva toimii eri elämänvaiheissa? Mitkä ovat yksilön, perheen tai yhteiskunnan oikeuksien ja vastuiden rajat? Millaisia niiden pitäisi olla?

Poikkeukselliset ajat avaavat poikkeuksellisia mahdollisuuksia: sosiaaliturvakomitean julkaisusarjan ensimmäinen työpaperi on julkaistu

25.8.2020 8.50
STM
Sosiaaliturvauudistusta valmistelevan parlamentaarisen komitean julkaisusarja käynnistyy. Julkaisusarjan ensimmäisen työpaperin on laatinut Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman Tasa-arvoinen yhteiskunta -hankkeen ohjelmajohtaja ja työelämäprofessori Olli Kangas.

Kolumnit

Ihana, hankala työmarkkinatuki – Työmarkkinatuen historiasta evästyksiä tulevaan

2.6.2023 12.03
Kuvituskuva
Työmarkkinatuen lähes 30 vuoden mittaisen historian aikana työmarkkinatukea ja työvoimapolitiikkaa koskevaa lainsäädäntöä on uudistettu useaan otteeseen. Nyt julkaistussa työmarkkinatuen historiaa koskevassa katsauksessa kuvataan työmarkkinatuen taustaa sekä tehtyjä lakimuutoksia, joissa tavoitteena on ollut vähentää työmarkkinatuen alkamista, lyhentää työmarkkinatukijaksoja ja ehkäistä pitkäaikaistyöttömyyttä.

Työ- ja toimintakyvyn vahvistaminen tärkeää sosiaaliturvaa uudistettaessa

5.4.2023 9.37
Kuvituskuva
Sosiaaliturvauudistus kytkeytyy läheisesti sosiaali- ja terveydenhuollon, kuntoutuksen ja työvoimapalvelujen uudistuksiin. Uudistusten yhteisenä tavoitteena on myönteinen muutos ihmisen elämäntilanteessa ja toimintakyvyssä, olemassa olevan työkyvyn hyödyntäminen ja parantaminen sekä tätä kautta työllistymisen tai työhön paluun mahdollistaminen tarvittavalla tuella.

Perusturvaetuuksien yhtenäistämisen tavoitteena selkeämpi sosiaaliturva

13.3.2023 9.00
Kuvituskuva
Sosiaaliturvakomitea esittää tulevalle hallitukselle perusturvaetuuksien yhtenäistämistä ja yhdistämistä. Perusturvaetuuksien yhdenmukaistaminen vaatii monia vaikeita poliittisia päätöksiä sekä paljon lainvalmistelutyötä, joilla on väistämättä vaikutuksia myös ansioturvaan. 

Yleinen asumistuki - löytyykö leikattavaa?

7.3.2023 9.00
kuvituskuva
”Asumistuki maksaa liikaa.” ”Asumistuesta löytyy leikattavaa.” ”Asumistuen menot kasvavat holtittomasti ja automaattisesti.” Erityisesti vaalien alla kuulemme monenlaisia asumisen tukiin liittyviä väitteitä. Väitteisiin on myös vastattava. Onko menojen kasvu todella jatkuvaa ja hallitsematonta? Löytyykö asumisen tukemisesta välttämättömiä, toimivia ja oikeudenmukaisia säästökohteita?

Sosiaaliturvan uudistaminen etenee suunnitelmallisesti

12.12.2022 11.11
Sosiaaliturvan uudistaminen on ollut keskeinen osa hallituksen ohjelmaa. Hallitus on uudistanut sosiaaliturvaa monilta osin viimeisen neljän vuoden aikana. Lisäksi hallitus on asettanut sosiaaliturvauudistusta valmistelevan parlamentaarisen komitean kehittämään sosiaaliturvaa kokonaisuutena. Sosiaaliturvan uudistamisessa tällä hallituskaudella keskeistä on ollut sosiaalinen oikeudenmukaisuus ja kansalaisten toimeentulon turvaaminen erilaisten riskien kohdatessa.