Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Poikkeukselliset ajat avaavat poikkeuksellisia mahdollisuuksia: sosiaaliturvakomitean julkaisusarjan ensimmäinen työpaperi on julkaistu

Sosiaali- ja terveysministeriö
25.8.2020 8.50
Tiedote

Sosiaaliturvauudistusta valmistelevan parlamentaarisen komitean julkaisusarja käynnistyy. Julkaisusarjan ensimmäisen työpaperin on laatinut Strategisen tutkimuksen neuvoston rahoittaman Tasa-arvoinen yhteiskunta -hankkeen ohjelmajohtaja ja työelämäprofessori Olli Kangas.

Työpaperissa ”Poikkeukselliset ajat avaavat poikkeuksellisia mahdollisuuksia” Kangas pohtii poikkeuksellisten olojen merkitystä yhteiskunnan ja sen instituutioiden muutokselle. Historiallisessa katsauksessa tarkastellaan, miten sodat, talouskriisit ja pandemiat ovat vaikuttaneet sosiaalipolitiikan kehitykseen niin Suomessa kuin muuallakin maailmassa.

Poikkeustilanteet paljastavat yhteiskunnan murtumakohtia ja sosiaaliturvan aukkopaikkoja, samalla avaten mahdollisuuksien ikkunoita suurille muutoksille.

”Sosiaalipoliittisilla järjestelmillä on oma jatkuvuutensa ja institutionaaliset jäykkyytensä. Sosiaalipolitiikka ei pelkästään jaa rahaa taskusta toiseen. Sen järjestelmiin on varastoitu yhteiskunnallista valtaa. Siksi järjestelmiä on vaikeaa uudistaa. Poikkeuksellisissa oloissa institutionaaliset jäykkyydet notkistuvat ja avaavat mahdollisuuksia suuriinkin uudistuksiin”, sanoo Kangas.

Sosiaaliturvauudistus ei ole mahdollista ilman yhteiskunnallista keskustelua uudistuksen arvovalinnoista ja valmisteltavien uudistusten vaikutuksista. Muutos rakentuu keskustelussa, johon julkaisusarjan paperit tuovat oman äänensä.

Sosiaaliturvakomitean julkaisusarjassa ilmestyy raportteja ja työpapereita, jotka julkaistaan digitaalisina STM:n verkkosivustolla.

Keskustelutilaisuus työpaperista elokuun lopulla

Työpaperin aiheesta järjestetään keskustelutilaisuus maanantaina 31.8. klo 12.30 alkaen. Tilaisuudessa puhuvat Olli Kangas, emeritusarkkipiispa Kari Mäkinen sekä yleisen valtio-opin dosentti ja BIBU-tutkimushankkeen työpaketin johtaja Hanna Wass. Tapahtuman juontaa sosiaali- ja terveysministeriön etuusyksikön johtaja Liisa Siika-aho.

Tapahtuma toteutetaan suorana verkkolähetyksenä, joka on mahdollista katsoa myös jälkikäteentallenteena. Linkki videolähetykseen julkaistaan sosiaaliturvauudistuksen verkkosivulla ennen tapahtumaa.

Lisätietoja

Olli Kangas, p. +358 45 138 3790, [email protected]
sosiaaliturvakomitean puheenjohtaja Pasi Moisio, p. 029 524 7228, [email protected]
viestintäasiantuntija Tuulia Nieminen, p. 0295 163 635, [email protected]
 

Sivun alkuun