Mitä tiedämme maahanmuuton taloudellisista vaikutuksista? Selvitys maahanmuuton taloudellisten vaikutusten kokonaisuudesta
-
JulkaisijaSosiaali- ja terveysministeriö
-
JulkaisukategoriaRaportteja ja muistioita
-
Julkaisu tiedostonaAvaa tiedosto Raportti, PDF (2,4 Mt )
-
Julkaisu saatavilla18.12.2017
-
KirjoittajatPäivinen, Jere
- Pysyvä osoite Valtioneuvoston julkaisuarkistossa https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-00-3877-9
Hallitusohjelman maahanmuuttopoliittisiin toimenpiteisiin on kirjattu, että laaditaan riippumaton selvitys maahanmuuton kustannuksista ja vaikutuksista yhteiskunnassamme, joka mahdollistaa tosiasioihin pohjautuvan keskustelun ja paremman kotouttamispolitiikan sekä päätöksenteon. Tässä selvityksessä tarkastellaan maahanmuuton taloudellisia vaikutuksia aiemman tutkimustiedon pohjalta sekä analysoidaan uusia tilastoja tärkeimmistä Kelan kantaväestölle ja maahanmuuttajille maksamista etuuksista vuosilta 2004, 2010 ja 2016 sekä toimeentulotuesta huhtikuulta ja kesäkuulta 2017. Selvitysraportti sisältää myös kahden aihealueeseen syvällisesti perehtyneen tutkijan kirjoittamat kommenttiartikkelit, jotka syventävät tiettyjä selvityksessä esitettyjä näkökantoja.
Tutkimustieto osoittaa, että maahanmuuton taloudelliset vaikutukset ovat valtava ja äärimmäisen kompleksinen kokonaisuus. Maahanmuuttajat ovat hyvin heterogeeninen ryhmä, eikä maahanmuuttajien tarkastelu yhtenä ryhmänä ole mielekästä. Maahanmuuton taloudelliset vaikutukset pitävät sisällään useita kokonaisuuksia, kuten esimerkiksi sosiaaliturvaetuudet, julkisesti tuotetut palvelut sekä verot ja veroluontoiset maksut.
Esitetty tutkimuskysymys on siinä määrin haasteellinen, että eksaktien lukujen esittäminen pitkälle aikajänteelle ei ole mahdollista. Vuositason ryhmäkohtaisella tarkastelulla voidaan saavuttaa melko tarkkoja tuloksia. Taloudelliset vaikutukset kuitenkin vaihtelevat henkilön elinkaaren eri vaiheissa. Hedelmällisempää olisi tarkastella taloudellisia vaikutuksia ihmisen koko elinkaaren yli. Tällainen analyysi tähyää voimakkaasti tulevaisuuteen, mikä ilmenee tulosten skenaarioluontoisuutena.
Merkitsevin tekijä maahanmuuttajien taloudellisen vaikutuksen kannalta on työllisyys. Maahanmuuttajaryhmien sekä sukupuolten välillä on suuria eroja työllisyysasteissa. Erot ilmenevät johdonmukaisesti myös sosiaaliturvan käytössä siten, että alhaisen työllisyyden ryhmät käyttävät sosiaaliturvaa muita ryhmiä enemmän. Tilastot Kelan toimeenpanemista sosiaaliturvaetuuksista osoittavat johdonmukaisesti aiemman tutkimustiedon kanssa, että ulkomaan kansalaiset ovat suhteelliseen määräänsä nähden yliedustettuina työttömyyteen liittyvien sosiaaliturvaetuuksien saajina. Huolestuttavin tilanne näyttäisi olevan ulkomaalaistaustaisilla naisilla sekä pakolaistaustaisilla maahanmuuttajilla. Muiden selvityksessä tarkasteltavien etuuksien kohdalta maahanmuuttajille kohdistuneiden etuusmenojen osuus on lähellä heidän suhteellista osuuttaan väestöstä.