Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Kari Paaso WHO:n kansainvälisen tupakkasopimuksen puheenjohtajistoon

Sosiaali- ja terveysministeriö
2.11.2016 9.30
Uutinen

EU-maat esittävät johtaja Kari Paasoa WHO:n kansainvälisen tupakkasopimuksen puheenjohtajistoon edustamaan 51 maan ns. Euro-ryhmää. Puheenjohtajisto nimetään virallisesti tupakkasopimuksen seitsemännessä osapuolikokouksessa 7.–12.11. New Delhissä, Intiassa.

Puheenjohtajisto valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan, ja siihen kuuluu kuusi jäsentä. Jäsenet edustavat WHO:n kuutta maantieteellistä aluetta eri puolilta maapalloa.

New Delhin osapuolikokouksessa on esillä iso määrä asioita. Kokouksessa keskustellaan muun muassa tupakan mainonnan lisärajoituksista, tiukoista kriteereistä tupakkateollisuuden kanssa toimimisesta, suhtautumisesta uusiin tupakkatuotteisiin (erityisesti sähkösavukkeisiin ja vesipiippuun) sekä rahoituskysymyksistä. Kokouksessa esitellään kansainvälinen arviointiraportti tupakkasopimuksen ensimmäiseltä kymmenvuotiskaudelta. Arviointia valmistelleen ryhmän puheenjohtaja on emeritusprofessori Pekka Puska. Puska on ehdolla myös New Delhin osapuolikokouksen A-komitean puheenjohtajaksi. A-komitea vastaa puitesopimuksen sisältöasioista.

Maailman terveysjärjestön WHO:n tupakoinnin torjuntaa koskevan puitesopimuksen (Framework Convention on Tobacco Control, FCTC) on ratifioinut yhteensä 180 maata. Sopimus tuli voimaan helmikuussa vuonna 2005 sen jälkeen kun 40 maata oli sen ratifioinut. Suomi ratifioi sopimuksen keväällä 2005. Sopimuksen tavoitteena on vähentää tupakkatuotteiden käyttöä ja haittoja maailmanlaajuisesti.

Tupakkasopimus velvoittaa osapuolia suojelemaan ihmisiä tupakansavulle altistumiselta, sääntelemään tupakkatuotteiden sisältöä, tuotetietojen antamista sekä pakkausmerkintöjä.
Lisäksi osapuolten pitää tarjota koulutusta, tietoa ja tukea tupakkatuotteiden kysynnän vähentämiseksi ja tupakoinnin lopettamiseksi. Sopimus kieltää tupakkatuotteiden myynnin alaikäisille sekä tupakan mainonnan. Osapuolet voivat toteuttaa sopimusta pidemmälle meneviä toimia tupakan haittojen ehkäisemiseksi esimerkiksi vero- ja hintapolitiikan keinoin.

Lisätietoja:

Johtaja Kari Paaso, p. 02951 63340
Neuvotteleva virkamies Meri Paavola, p.02951 63343

Sivun alkuun