Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Ympäristöherkkyydelle ehdotetaan omaa diagnoosinumeroa tautiluokitukseen

Sosiaali- ja terveysministeriö
15.11.2013 8.24
Tiedote -

Sosiaali- ja terveysministeriön alainen ympäristöherkkyysverkosto ehdottaa, että ympäristöherkkyys saisi ICD-10 Tautiluokitukseen oman valtakunnallisen tautinimikkeen R68.81. Tautinimikkeen käyttöön ottaminen edistäisi potilaiden ohjaamista hoitoon sekä ympäristöherkkyyden tilastointia ja tutkimusta. Uuden tautinimikkeen käyttö ei sulkisi pois muiden ympäristöherkkyyteen liittyvien sairauksien, vikojen tai vammojen koodien käyttöä.

Ympäristöherkkyydeksi kutsutaan tilaa, jossa ihminen kokee terveyttä haittaavia oireita tietyssä työ- tai elinympäristössä, vaikka sama ympäristö ei aiheuta oireita valtaosalle muita ihmisiä. Oireet yhdistetään mm. erilaisiin kemikaaleihin, hajusteisiin, mikrobiologisiin tekijöihin sekä sähkömagneettisiin kenttiin.

Koodiehdotus on valmisteltu sosiaali- ja terveysministeriön, Säteilyturvakeskuksen, Työterveyslaitoksen ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen asiantuntijoiden yhteistyönä. Ehdotus lähetetään laajalle lausuntokierrokselle. Sosiaali- ja terveysministeriö pyytää lausuntoja potilasjärjestöiltä, ympäristöherkkiä tukevilta yhdistyksiltä, Lääkäriliitolta, yliopistosairaaloilta sekä erikoislääkäreiltä. Lausuntokierroksen jälkeen Terveyden ja hyvinvoinnin laitos päättää tautinimikkeen lisäämisestä ICD-10 tautiluokitukseen.

Lisätietoja

ylilääkäri Päivi Mäkelä-Bengs, THL, p. 029 524 7081
johtaja Jari Keinänen, STM, p. 02951 63311


Liitteet

Lausuntopyyntö diagnoosiluokituksesta
(pdf, 20.4 kB )
Perustelumuistio diagnoosiluokituksesta
(pdf, 62.4 kB )


Muualla palvelussamme

Ympäristöherkkyydet

Sivun alkuun