Hyppää sisältöön
Media

Veto-ohjelma Oulussa: Jokaisella on oikeus nauttia työstään

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 25.4.2005 6.30
Tiedote -

Ihmisten tulee miettiä suhteensa työhön uudelleen. Työn tuomaa iloa ja nostetta ei pidä piilottaa, vaan jokaisella tulisi olla oikeus näyttää miten paljon työstään pitää. Näin todettiin sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä asiantuntijaseminaarissa Oulussa maanantaina 25.4.

Pohjois-Suomen työsuojelupiirin tilannetta selvittänyt piiripäällikkö Pentti Pekkala totesi, että hänen edustamansa työsuojelupiirin alueella yhteistyö eri toimijoiden, työmarkkinajärjestöjen, yritysten sekä koulutus- ja tutkimuslaitosten välillä toimii erinomaisesti. Osoituksena tästä yhteistyöstä hän mainitsi työturvallisuuskortin kehittämisen. Parhaillaan arvioidaan kortin vaikuttavuutta.

Pekkala oli huolissaan työterveyshuollon toimivuudesta ja resursseista. Työterveyshuolto toimii useimmiten hyvin alueen suurissa kaupungeissa, mutta muualla piirin alueella työterveyshuollon taso vaihtelee. Pohjois-Suomen työsuojelupiiriin alueella on noin 27 500 työpaikkaa, joissa työskentelee yli 210 000 palkansaajaa. Työpaikkojen kokojakauma ei juurikaan eroa koko maan keskiarvosta.

Tilaisuudessa luennoineen työhyvinvointikouluttaja Heikki Peltolan mielestä työstä huomataan nykyään vain surkeat puolet. Valittamisesta ja surkuttelusta on tullut maan tapa. Työstä puhutaan kuin taudista, josta pitää parantua. Apeus tarttuu ja leviää helposti. Työn vaatimukset ovat kasvaneet, mutta ruikutuksen ja syyttelyn sijasta tulisi yhdessä miettiä keinoja miten saada työhön iloa ja nostetta, Peltola totesi. Hänen mukaansa työn mielekkyys ja ilo syntyvät, kun ihminen oivaltaa oman työnsä tarkoituksen. Tähän asiaan ei ole valmista vastausta eikä sitä saa toiselta. Työn mielekkyys on asia, jonka jokaisen on työstettävä itse, Peltola selvitti. Hän muistutti, että aidoin työnilo syntyy, kun vaativan työn saa tehdyksi niin, että työn tilaajakin on tohkeissaan. Työn teknisen suoritteen ylikorostaminen on hämärtänyt tunteen ja taiteellisuuden ulottuvuuksia työssä. Ne ovat Peltolan mukaan välttämättömiä ilon ja mielekkyyden kokemisen kannalta.

Taustaksi:

Veto-ohjelma järjestää sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen johdossa toistakymmentä asiantuntijaseminaaria työelämän vetovoimaisuuden lisäämiseksi maassamme. Ensimmäinen tilaisuus pidettiin viime syksynä Espoossa ja Oulussa järjestettävä tilaisuus päättää tämän kevään seminaarikierroksen. Kevään aikana vastaavanlaiset tilaisuudet on järjestetty Vaasassa ja Kuopiossa.

Lisätietoja Veto-ohjelmasta löytyy internetistä www.vetoatyoelamaan.fi ja Pohjois-Suomen työsuojelupiiristä osoitteesta www.tyosuojelu.fi/fi/Pstsp/ .

Lisätietoja: Veto-ohjelman projektipäällikkö Ismo Suksi puh. 0400-409 717

Sivun alkuun