Veto-ohjelma Kuopiossa: Jokaisella on oikeus nauttia työstään
Ihmisten tulee miettiä suhteensa työhön uudelleen. Työn tuomaa iloa ja nostetta ei pidä piilottaa, vaan jokaisella tulisi olla oikeus näyttää miten paljon työstään pitää. Näin todettiin sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä asiantuntijaseminaarissa Kuopiossa maanantaina 14.3.
Itä-Suomen työsuojelupiirin tilannetta selvittänyt piiripäällikkö Seppo Tarnanen totesi, että hänen edustamansa työsuojelupiirin alueella työtapaturmataajuus on suurempi kuin koko maassa keskimäärin. Erityisesti työtapaturmia sattuu teollisuudessa. Tilannetta selittää muun muassa teollisuuden jalostusaste, sillä Itä-Suomen työsuojelupiirin alueella tapaturmavaarallisimpien toimialojen osuus on suurempi kuin maan keskiarvo.
Piiripäällikkö Tarnasen mukaan Itä-Suomen työsuojelupiirin alueella on ilmoitettu ammattitauteja ja niiden epäilyjä enemmän kuin koko maassa työvoiman määrään suhteutettuna. Myös rasitussairauksien osuus on suurempi kuin koko maassa keskimäärin.
Itä-Suomen työsuojelupiiriin kuuluu noin 13 500 työpaikkaa, joissa työskentelee yli 145 000 työntekijää ja toimihenkilöä. Työpaikkojen kokojakauma ei juurikaan eroa koko maan keskiarvosta.
Tilaisuudessa luennoineen työhyvinvointikouluttaja Heikki Peltolan mielestä työstä huomataan nykyään vain surkeat puolet. Valittamisesta ja surkuttelusta on tullut maan tapa. Työstä puhutaan kuin taudista, josta pitää parantua. Apeus tarttuu ja leviää helposti. Työn vaatimukset ovat kasvaneet, mutta ruikutuksen ja syyttelyn sijasta tulisi yhdessä miettiä keinoja miten saada työhön iloa ja nostetta, Peltola totesi. Hänen mukaansa työn mielekkyys ja ilo syntyvät, kun ihminen oivaltaa oman työnsä tarkoituksen. Tähän asiaan ei ole valmista vastausta eikä sitä saa toiselta. Työn mielekkyys on asia, jonka jokaisen on työstettävä itse, Peltola selvitti. Hän muistutti, että aidoin työnilo syntyy, kun vaativan työn saa tehdyksi niin, että työn tilaajakin on tohkeissaan. Työn teknisen suoritteen ylikorostaminen on hämärtänyt tunteen ja taiteellisuuden ulottuvuuksia työssä. Ne ovat Peltolan mukaan välttämättömiä ilon ja mielekkyyden kokemisen kannalta.
Taustaksi:
Veto-ohjelma järjestää sosiaali- ja terveysministeri Sinikka Mönkäreen johdossa toistakymmentä asiantuntijaseminaaria työelämän vetovoimaisuuden lisäämiseksi maassamme. Ensimmäinen tilaisuus pidettiin viime syksynä Espoossa ja tänä keväänä seminaari järjestetään vielä Oulussa 25.4. Lisätietoja Veto-ohjelmasta löytyy internetistä www.vetoatyoelamaan.fi
Lisätietoja: Veto-ohjelman projektipäällikkö Ismo Suksi puh. 0400-409 717