Veto-ohjelma: Hyvän työelämän avaimet työpaikoilla
Suomalaista työelämää ei paranneta yksittäisillä poppakonsteilla. Ratkaisujen löytäminen kokemuksen hyödyntämiseen ja tuottavaan työhön vaatii pitkäjänteisyyttä ja uskallusta tarttua vaikeisiinkin asioihin. Monet työpaikkoja hiertävistä työelämän kysymyksistä on ratkaistavissa vain työpaikkakohtaisesti. Onnistuneista ratkaisuista on olemassa paljon hyviä esimerkkejä, joita voi seurata ja joista voi ottaa mallia. Veto-ohjelma haluaa auttaa työpaikkoja löytämään ratkaisun avaimet ja siksi ohjelma kerää kertomuksia hyvistä työpaikoista ja yrityksistä, kertoi projektipäällikkö Ismo Suksi Helsingissä henkilöstöalan ammattitapahtumassa pitämässään luentoalustuksessa keskiviikkona 28.9.2005. Veto-ohjelma esittäytyy Wanhassa Satamassa 28.–29.9.2005 ”Uudista ja Uudistu” -messuilla osastolla E 106a.
Päinvastoin kuin jokapäiväisestä uutisvirrasta voisi päätellä, kaikilla työpaikoilla asiat eivät ole huonosti. Suomessa on paljon työpaikkoja, joissa työntekijöiden jaksamisesta ja hyvinvoinnista pidetään hyvää huolta. Nämä yritykset ovat ymmärtäneet työhyvinvoinnin osaksi tuottavaa liiketoimintaa. Työhyvinvoinnin merkitys yrityksessä kumpuaa usein yrityksen omasta toimialasta. On ymmärrettävää, että mm. lääkealan yritykset ovat menestyneet Suomen parhaat työpaikat-kilpailuissa. Terveydestä ja hyvinvoinnista huolehtiminen on lääkealan yrityksille tärkeä arvo. Työhyvinvointiin on panostettu myös sellaisissa yrityksissä, joiden toimialoilla ei ole totuttu nostamaan työhyvinvointia kärkiteemaksi. Näissäkin yrityksissä on saatu systemaattisella työllä tuloksia: joko eläkeikä on saatu nousemaan tai sairauspoissaolot ovat vähentyneet.
Kohti vetovoimaista työelämää
Hanke Vetovoimaiseen työelämään eli Veto-ohjelma (www.vetoatyoelamaan.fi ja www.klinikka.fi) käynnistyi vuonna 2003. Se jatkaa Ikäohjelman ja Jaksamisohjelman jalanjäljillä. Hanketta koordinoi sosiaali- ja terveysministeriö ja sen johtoryhmän puheenjohtajana toimii kansliapäällikkö Markku Lehto. Ohjelmassa ovat mukana myös työmarkkina- ja yrittäjäjärjestöt, opetusministeriö, työministeriö, kauppa- ja teollisuusministeriö sekä Työterveyslaitos.
Lisätietoja:
Projektipäällikkö Ismo Suksi STM, puh. 09-1607 3134