Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Velvoitevarastointilaki laajenee uusilla lääkeaineilla

Sosiaali- ja terveysministeriö
14.6.2012 10.50
Tiedote -

Lääkkeiden velvoitevarastointilakiin on lisätty uusia lääkeaineita. Tarkoituksena on turvata lääkkeiden saatavuus kaikissa tilanteissa.

Velvoitevarastointilakiin lisättiin hepatiitti A:n ja B:n, vesikauhun sekä jäykkäkouristuksen hoitoon ja ehkäisyyn käytettävät immunoseerumit ja rokotteet. Mukaan otettiin myös ihmisen normaali immunoglobuuni ja immunoseerumeista keskeiset myrkytysten hoidossa käytettävät lääkkeet.

Lisäksi maha- ja pohjukkaissuolihaavan hoidossa käytettävät lääkkeet, silmään annosteltavat mikrobilääkkeet sekä eräät syöpälääkkeiden haittavaikutusten hoitoon tarkoitetut lääkkeet mainitaan jatkossa velvoitevarastointilaissa.

Hallitus esitti asiaa koskevan lain vahvistamista torstaina 14. kesäkuuta. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki perjantaina. Laki tulee voimaan 1. heinäkuuta 2012. Lääkkeiden varastointivelvollisilla on vuoden loppuun saakka aikaa saada varastonsa velvoitteen mukaiseksi. Velvoitteen piiriin kuuluvat lääkkeet ja lääkevalmisteet määritellään valtioneuvoston asetuksella.

Tärkeitä lääkkeitä pelkästään ulkomailta

Suomella on käytössään kattavat velvoitevarastot lääkkeitä. Varastointivelvollisia ovat lääketehtaat, lääkevalmisteiden maahantuojat ja terveydenhuollon toimintayksiköt. Kotimainen lääketeollisuus on luopunut tärkeiden lääkkeiden tuotannosta, minkä vuoksi velvoitevarastointi on Suomessa välttämätöntä. Velvoitevaraston arvo on noin 120 miljoonaa euroa.

Lisätietoja

neuvotteleva virkamies Kirsi Ruuhonen p. 0295 163 392Muualla palvelussamme

Lääkehuolto

Valmiusasiat

Sivun alkuun