Varhaiskasvatusta lapsen ja perheen ehdoilla
Lapsia ja perhettä koskevan palvelujärjestelmän kehittämisen tulee perustua ensisijaisesti lapsen ja perheen näkökulmiin sekä lapsen hyvinvoinnin edistämiseen, ei pelkästään talouden ja työelämän ehtoihin. Varhaiskasvatuksen neuvottelukunta luovutti peruspalveluministeri Liisa Hyssälälle väliraporttinsa, jossa esitetään varhaiskasvatukseen liittyviä toimenpide-ehdotuksia seuraavaan hallitusohjelmaan. Sosiaali- ja terveysministeriön johtama laaja-alainen neuvottelukunta on tuottanut väliraportin ja kolme jaostoraporttia, joissa kaikissa käsitellään varhaiskasvatuksen kehittämistarpeita.
Neuvottelukunnan alaiset jaostot ovat valmistelleet neuvottelukunnalle keskeisiä varhaiskasvatuksen kehittämistarpeita ja konkreettisia toimenpide-esityksiä sekä tuottaneet materiaalia neuvottelukunnan varhaiskasvatuksen visiotyöskentelyyn. Raporttien ja toimenpide-ehdotusten sekä neuvottelukunnassa käydyn keskustelun pohjalta neuvottelukunta on linjannut kiireellisimmät varhaiskasvatuksen kehittämistarpeet, jotka on kirjattu väliraportointiin.
Väliraportissa esitetään mm., että lapsia ja perhettä koskevan palvelujärjestelmän kehittämisen on perustuttava ensisijaisesti lapsen ja perheen näkökulmiin ja lähtökohtana tulee olla lapsen etu ja hyvinvointi. Väliraportissa esitetään myös varhaiskasvatuspalvelujen kehittämistä monimuotoisemmiksi avoimien ja osa-aikaisten varhaiskasvatuspalvelujen kautta. Myös työ- ja perhe-elämän yhteensovittamista tulee edistää ja pienten lasten tukijärjestelmää kehittää. Päivähoidon lainsäädännön uudistamista tulee jatkaa tekemällä varhaiskasvatus näkyväksi osaksi päivähoidon sisältöjä. Lainsäädännön uudistamista pidetään tärkeänä myös esimerkiksi päivähoidon henkilöstöön, henkilöstön ja lasten määrään, erityistä tukea tarvitsevien lasten palveluihin sekä varhaiskasvatussuunnitelman perusteisiin liittyen.
Säädösmuutosesityksiä neuvottelukunnan alajaostoilta
Henkilöstön koulutuksen ja osaamisen kehittämiseen keskittyneen jaoston toimenpide-esitykset jakautuvat säädösmuutoksiin ja kehittämistoimenpiteisiin. Jaosto esittää päiväkodin henkilöstörakenteeseen ja henkilöstön kelpoisuuksia koskeviin säädöksiin muutoksia. Kehittämistoimenpiteet jakaantuvat henkilöstöä, koulutusta, osaamista ja tutkimus- ja kehittämistoimintaa koskeviin toimenpide-ehdotuksiin. Henkilöstön kehittämistoimenpiteenä esitetään mm., että sijaisten riittävyydestä ja sijaisjärjestelyjen toimivuudesta huolehditaan. Koulutusta koskevana ehdotuksena tuodaan esiin esimerkiksi eri koulutusasteilla tapahtuvan varhaiskasvatuskoulutusten arviointi. Varhaiskasvatuksen henkilöstön ammatillisen osaamisen jatkuvaan kehittämiseen ja työssä jaksamiseen tulee kiinnittää huomiota.
Neuvottelukunnan varhaiskasvatustutkimus ja kansainvälinen tilanne –jaosto esittää raportissaan varhaiskasvatuksen tutkimustoiminnan valtakunnallista koordinointia ja tutkimuksen vahvistamista voimavaroja lisäämällä. Varhaiskasvatuksen tutkimus- ja kehittämisresurssit ja rakenteet tulee turvata. Jaosto korostaa myös tutkimustiedon levittämisen kanavien kehittämistä ja tutkimuksen, päätöksenteon, kehittämistyön ja käytännön varhaiskasvatuksen yhteistyön ja vuorovaikutuksen edistämistä.
Perhepäivähoidon kehittämiseen keskittynyt jaosto nostaa esiin hoitomuodon säilyttämisen ja kehittämisen näkökulman. Perhepäivähoitoa tulee kunnissa kehittää vanhempien toiveen mukaisessa laajuudessa ja muodossa siten, että perhe voi halutessaan valita lapsensa hoitomuodoksi myös perhepäivähoidon. Perhepäivähoitojaosto esittää kehittämistoimenpiteitä myös perhepäivän erityisen tuen toteuttamiseen, perhepäivähoidon esimiestehtävien, ohjauksen hoitamiseen ja perhepäivähoidon ryhmäkokoon. Ryhmäperhepäivähoidon osalta esitetään toteutettavaksi selvitystä. Jaosto ottaa kantaa myös perhepäivähoidon työolosuhteiden kehittämiseen, vuoro- ja varahoitoon, sekä perhepäivähoitoon osana kunnan varhaiskasvatuspalvelujen kokonaisuutta.
Lisätietoja:
ylitarkastaja Tarja Kahiluoto p. 050 380 6527
ylitarkastaja Kirsi Alila p. 050 4638723
Neuvottelukunnan väliraportti ja jaostojen itsenäiset raportit ovat saatavilla sähköisessä muodossa ministeriön nettisivuilta kohdasta www.stm.fiLinkki toiselle sivustolle > Julkaisut > neuvottelukunnat.
Selvityksiä 2007:13. Varhaiskasvatuksen kehittämisen suuntaviivoja lähivuosille. Väliraportti varhaiskasvatuksen neuvottelukunnan työstä.
Selvityksiä 2007:5. Perhepäivähoidon kehittämisen suuntia.
Selvityksiä 2007:6. Varhaiskasvatustutkimus ja varhaiskasvatuksen kansainvälinen kehitys.
Selvityksiä 2007:7. Varhaiskasvatuksen henkilöstön koulutus ja osaaminen. Nykytila ja kehittämistarpeet