Hyppää sisältöön
Media

Vantaalla käynnistyy lastensuojelun rakennemuutos

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 30.11.2004 14.00
Tiedote -

Lasten huostaanottojen määrän on lisääntynyt radikaalisti Vantaalla, mikä on pakottanut kaupungin uudistamaan lastensuojelun avohuollon tukitoimia. Peruspalveluministeri Liisa Hyssälän ja Vantaan kaupunginjohtaja Juhani Paajasen johdolla neuvoteltiin sosiaalialan kehittämistarpeista tiistaina 30. marraskuuta. Neuvottelu oli jatkoa kuntien sosiaalialan kehittämistarpeiden selvittämiselle. Ministeriön tavoitteen on täsmentää kuulemansa pohjalta Sosiaalialan kehittämishankkeen valtakunnallista toimeenpanosuunnitelmaa.

Uudistukseen liittyy kaikkien lapsia ja perheitä koskevien palvelujen kehittäminen. Mukaan on otettu muun muassa sosiaalityö, perhetyö, lasten päivähoito ja lastenneuvolatoiminta. Varhaisen puuttumisen menetelmien hyödyntäminen on keskeistä kaikille ammattilaisille, jotka kohtaavat työssään lasten heitteelle jättöä, perheväkivaltaa ja päihteiden käyttöä. Tavoitteena on, etteivät eri ammattilaiset pallottelisi vastuuta viranomaiselta toiselle, vaan jokainen puuttuisi aidosti asiaan ja miettisi, mitä juuri minä voin tehdä tässä tilanteessa.

Vantaa on väestön lisääntyessä, joutunut jatkuvasti panostamaan palvelujen kehittämiseen. Kaupungissa asuu yli 185 000 ihmistä ja väestö lisääntyy noin 2 500 ihmisellä vuosittain. Vantaa on kasvukeskus, jossa syntyvyys on suuri ja ihmisiä tulee sekä muualta Suomesta että ulkomailta, mikä asettaa omat erityisvaatimuksensa palveluille entistäkin kireämmässä taloudellisessa tilanteessa.

Vantaa keskittyy peruspalvelujen kehittämiseen ja pyrkii kohdentamaan hyvinvointipalvelunsa erityisesti niille, jotka eniten tarvitsevat yhteiskunnan apua. Vaikka sosiaalipalvelujen painopiste on vielä selvästi lapsiperheiden, lasten ja nuorten hyvinvoinnin turvaamisessa, alkavat myös väestön ikääntyminen ja sen vaikutukset vaatia yhä enemmän huomiota.

Valtakunnallinen sosiaalialan kehittämishanke tukee sosiaalipalvelujen kestävää kehittämistä. Tavoitteena on uudistaa suomalainen sosiaalipalvelujärjestelmä ja turvata yhdenvertaiset sosiaalipalvelut koko maassa. Sosiaali- ja terveysministeriö linjaa sosiaalipalvelujen kehittämisen suunnan ja tukee voimakkaasti uusien seudullisten palvelurakenteiden syntymistä sekä palvelumallien ja toimintatapojen kehittämistä. Sosiaaliala saa tällä hallituskaudella lisää valtionosuuksiin 110 miljoonaa euroa. Lisäksi valtionavustusta kehittämishankkeisiin jaettiin tänä vuonna 12,3 miljoonaa euroa ja ensi vuonna lähes 20 miljoonaa euroa.

Lisää neuvottelusta ja sosiaalialan hankkeesta antaa apulaisosastopäällikkö Reijo Väärälä puh. 09- 160 73773 ja ylitarkastaja Salme Kallinen-Kräkin puh. 09-160 74345. Sosiaalialan kehittämishankkeesta lisätietoja myös osoitteesta www.sosiaalihanke.fi.

Lisätietoja Vantaa kaupungin sosiaalitoimesta sosiaalihuollon johtaja Maritta Pesoselta puh. 09 – 839 23640.

Liisa Hyssälä
Sivun alkuun