Vanhuuseläkeläiset yhteiskunnan voimavarana
Sosiaali- ja terveysministeriön alaisuudessa toimiva vanhus- ja eläkeläisasioiden neuvottelukunta haluaa kohdistaa huomion siihen, että väestön vanhenemisesta ja ikärakenteen muuttumisesta voi puhua myös positiivisella nuotilla. Ikääntyvien ihmisten panos suomalaisessa yhteiskunnassa on merkittävä sekä taloudellisesti että sosiaalisesti. Heidän merkityksensä vielä kasvaa tulevaisuudessa, koska eläkeikään on tulossa aikaisempaa suurempia ikäluokkia.
Neuvottelukunnan tuoreessa selvityksessä pohditaan ikääntyneiden ihmisten voimavaroja. Ikääntyneet tekevät paljon näkymätöntä työtä, esimerkiksi auttavat lastenlasten hoidossa, tekevät vapaaehtoistyötä ja toimivat omaishoitajina. Vanhuuseläkeläisten ansiotyö sen sijaan ei ole tavanomaista, mutta tulevaisuudessa senkin on arvioitu lisääntyvän.
Vanhuuseläkeläisten panos hoitotyössä on merkittävä. Noin joka viides vanhuuseläkeläinen on omaishoitaja. Kunnallisen omaishoidon tuen saajista 65 vuotta täyttäneitä on 40 %. Myös vanhuuseläkkeellä olevien isovanhempien antama lastenhoitoapu on usein korvaamatonta. Esimerkiksi lasten sairastaessa hoitajana on tuttu ja turvallinen ihminen. Hoidolla on myös taloudellista merkitystä, koska vanhemmat voivat lapsen sairastaessa käydä töissä. Ikääntyneiden varallisuus on kasvanut vakaasti 1980-luvulta lähtien, joten vanhuuseläkeläisillä on mahdollisuus tukea lapsiaan myös taloudellisesti.
Vapaaehtoistyön tekijöinä aktiivisimpia ovat eläkeläiset ja opiskelijat. Eläkeläisjärjestöissä vapaaehtoinen toisten auttaminen on keskeinen osa toimintaa. Järjestöt organisoivat vapaaehtoistyötä omaishoitajien ja hoidettavien avuksi ja yksinäisille vanhuksille järjestetään esimerkiksi erilaisia lomia ja liikuntaa.
Selvitys Vanhuuseläkeläiset yhteiskunnan voimavarana on luettavissa sosiaali- ja terveysministeriön Internet-sivuilta: www.stm.fi > neuvottelukunnat. Vanhus- ja eläkeläisasioiden neuvottelukunta toimii yhdyssiteenä vanhus- ja eläkeläisasioihin vaikuttavien tahojen välillä sekä edistää vanhus- ja eläkeläisväestön elinoloja, oikeuksia ja kokemuksia koskevan tiedon välittämistä.
Lisätietoja:
Neuvottelukunnan puheenjohtaja, varatuomari Pekka Tuomisto sekä neuvottelukunnan sihteerit: tutkija Mervi Takala, ETK, puh. 010 751 2162 ja hallitussihteeri Carita Wuorenjuuri, STM, puh. (09) 160 74412