Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtiosihteeri Savolainen rintasyöpäseulonnoista

sosiaali- ja terveysministeriö
Julkaisuajankohta 3.11.2005 7.47
Tiedote -

Rintasyöpäseulonnan laajentamista yli 60-vuotiaisiin naisiin on syytä arvioida käytettävissä olevan tiedon pohjalta. Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä Suomessa. Se on myös työikäisten naisten yleisin kuolinsyy. Mammografiaseulonnoilla, jotka on ulotettu 50-59 vuotiaisiin naisiin, on saatu aikaan merkittäviä terveyshyötyjä ja pystytty vähentämään rintasyöpäkuolleisuutta, totesi valtiosihteeri Terttu Savolainen puhuessaan Sädeturvapäivillä 3. marraskuuta Tampereella.

Suomessa todetaan vuosittain 3500 uutta rintasyöpää. Noin joka kymmenes nainen sairastuu rintasyöpään elämänsä aikana. Rintasyöpä on hiljalleen lisääntynyt ja lisääntynee väestön ikääntymisen myötä. Yli 60-vuotiaiden rintasyöpäseulonnan laajentaminen olisi tästä syystä aloitettava.

Sosiaali- ja terveysministeriön seulontatyöryhmä selvittää parhaillaan, mitä sellaisia seulontatutkimuksia on mahdollista tehdä, joista olisi suurimmat hyödyt potilaille. Sosiaali- ja terveysministeriö päättää rintasyöpäseulonnan kehittämisestä tämän työryhmän työn pohjalta ensi vuonna.

Sivun alkuun