Hyppää sisältöön
Valtioneuvosto ja ministeriöt Media

Valtiosihteeri Savolainen perhepalveluista

Sosiaali- ja terveysministeriö
25.5.2005 12.30
Tiedote -

Valtiosihteeri Terttu Savolainen kiinnitti huomiota perheiden arjen sujumiseen puhuessaan Terve-Sos-seminaarissa Turussa 25. toukokuuta.

Hän totesi, että perhepalvelujen kehittämisen tulevaisuuden haasteena on uusi tapa ajatella ja tehdä asioita. Suomeen on viime vuosina aktiivisesti tuotu perhekeskusmallia, eli palveluverkostoa, jossa perheet itse, julkinen sektori, järjestöt, seurakunnat ja yksityinen sektori toimivat kasvatuskumppaneina. Savolainen totesi, että perhekeskus ei toimintamallina ole uusi, vaan sillä on juurensa eurooppalaisessa toiminnassa. Uutta on kuitenkin se, että meillä Pohjoismaissa on lähdetty liikkeelle kaikille lapsiperheille tarkoitetusta toiminnasta, kun eurooppalaisen perhekeskustoiminnan lähtökohtana on ollut tarve turvata erityistä tukea tarvitsevien lasten ja perheiden palvelut.

Valtiosihteeri muistutti, että hyvinvointimme on paljolti kiinni siitä, miten päivittäinen arki sujuu. Lapsiperheiden arkea helpottavat tavalliset sosiaalipalvelut, kuten lasten päivähoito eri muodoissaan tai lapsiperheiden saama kotipalvelu. Perheille tarkoitettuja palveluja kehitettäessä lähtökohtana onkin arki ja arjen tarpeet. Tavoitteena on mm. löytää uusia tapoja järjestää vertaistukea ja vanhempainryhmiä peruspalvelujen yhteyteen.

Myös miesten aktiivinen osallistuminen perheen arkeen ja isyyttä vahvistavat toimintamuodot ovat tärkeitä. Savolainen korosti, että vertaistuki ei tietenkään korvaa ammattihenkilöiden antamaa tukea silloin, kun sitä tarvitaan. Toisaalta lienee myös perää siinä, että mikään ammattihenkilön apu ei korvaa puuttuvaa vertaistukea, valtiosihteeri jatkoi.

Sivun alkuun